De Citit : Știri

Caravana filmelor continua: „Katalin Varga” in avanpremiera pe ecranele din tara

| 23 aprilie

Caravana Filmelor, programul cultural si educational organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR), cu scopul de a atrage din nou atentia publicul roman catre cinema, a ajuns la jumatatea primei editii.
In data de 25 martie, Caravana Filmelor a debutat la Suceava, continuandu-si apoi traseul prin Dorohoi, Piatra Neamt, Bacau, Focsani, Buzau, Ploiesti. Programul initiat de Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) a fost apreciat diferit de la un oras la altul. In unele cazuri, Caravana a fost intampinata de cinefilii incantati de posibilitatea de a revedea filme la cinema, in regim de festival, in altele, publicul a fost format atat din tineri, care au receptat acest program ca fiind o forma culturala de entertainment, cat si din adulti nostalgici dupa vremurile in care cinematograful era la loc de cinste.

In fiecare oras in care a poposit Caravana, au fost distribuite chestionare spectatorilor, pentru a monitoriza rezultatele acestei initiative a Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc. Aceasta metoda de cercetare va fi utilizata pe tot parcursul Caravanei, primele rezultate partiale urmand sa fie anuntate in cadrul celei de-a opta editii a TIFF-ului (29 mai – 7 iunie). La finalul primei luni de proiectii, filmele romanesti conduc in topul preferintelor publicului, Restul e tacere, in regia lui Nae Caranfil si Nunta muta, in regia lui Horatiu Malaele, adunand in cinematografele improvizate un numar considerabil de spectatori.

In a doua jumatate a Caravanei, organizatorii pregatesc o surpriza publicului roman: avanpremiera filmului Katalin Varga, co-productia romano-britanico-maghiara, regizata de Peter Strickland si produsa de Tudor si Oana Giurgiu (Libra Film). Prezentat in premiera in cadrul Competitiei oficiale a Festivalului de la Berlin din acest an, Katalin Varga a obtinut Ursul de Argint pentru coloana sonora (sound design). Dupa 26 de ani, este primul premiu castigat la Berlinala de un film de lung-metraj cu participare majoritar romaneasca, de la Pas in doi al lui Dan Pita, premiat cu o mentiune speciala a juriului in 1986.

Katalin Varga este povestea unei femei violate in tinerete, care pleaca impreuna cu fiul ei de 11 ani in cautarea agresorului, Antal, intr-un sat din Muntii Carpati. Antal este acum un alt om, complet diferit de cel din trecut, iar in Katalin se duce o lupta interioara intre dorinta de razbunare si aceea de a-l ierta pe Antal, tatal fiului sau.

Sibiu este primul oras care va gazdui mult asteptata pelicula, pe 26 aprilie, urmand ca filmul sa fie proiectat mai departe la Targu Mures pe 29 aprilie, la Timisoara pe 5 mai si la Oradea pe 16 mai.

Premiera oficiala a filmului Katalin Varga in Romania va avea loc in cadrul Festivalului International de Film Transilvania, filmul urmand sa fie proiectat in prezenta echipei si a actorilor din rolurile principale.

Din 24 aprilie Caravana Filmelor merge mai departe, in urmatoarele 7 orase: Sibiu (24 – 26 aprilie), Targu Mures (28 – 29 aprilie), Timisoara (4 – 5 mai), Brasov (12 – 13 mai), Oradea (15 – 17 mai), Alba Iulia (19 – 20 mai), Craiova (22 – 24 mai), cu proiectii de film romanesc si strain, in cinematografe amenajate ad-hoc, cu dorinta de a recuceri publicul de film din Romania, oferindu-i posibilitatea unei vizionari „ca la carte”.

Dupa prima jumatate a traseului prin tara al Caravanei, organizatorii tin sa multumeasca institutiilor si autoritatilor locale, care au permis si au ajutat la realizarea cinematografelor neconventionale, precum si reprezentantilor mass media, care au apreciat initiativa APFR-ului si au promovat proiectul la nivel local, oferind Caravanei statutul de „eveniment” in fiecare oras inclus in programul ei.

Caravana Filmelor este un proiect finantat de catre Uniunea Europeana prin PHARE.