De Citit : Știri

Anim’est JOI: Proiectii din competitii si o seara speciala in Club Control

| 14 octombrie

Ziua de joi aduce la Anim’est o multime de proiectii din toate sectiunile competitive ale festivalului, si se incheie in mod spectaculos cu o proiectie speciala in Club Control: ambele programe ale competitiei Videoclip & Advertising.
Acestea vor fi proiectate de la ora 21:00 in prezenta juriului sectiunii, compus din designerul Cristian „Canu” Banu, senior copywriterul Corina Bompa si DJ-ul Cristian Stanciu „Matze”, dar si a romanilor Dragos Bardac, Matei Branea, Bogdan Marcu si Anton Octavian. Dupa ce vor urmari clipurile realizate pentru artisti precum Massive Attack – Splitting the Atom, The Editors – Eat Raw Meat = Blood Drool, Basement Jaxx si Lightspeed Champion – My Turn, Soko – I’ll kill her, N.A.S.A. feat. Tom Waits & Kool Keith – Spacious Thoughts, romanii de la The Pixels – Life Buoy, precum si cele mai reusite clipuri publicitare autohtone si straine inscrise in preselectia Anim’est, spectatorii de la Control se vor putea bucura de doua concerte sustinute de nume importante ale rockului alternativ romanesc: The Pixels, respectiv Mono Jacks.

Starea filmul romanesc de animatie este adusa in prim plan si disecata la masa rotunda dedicata acestuia, joi, 14 octombrie 2010, ora 12:00, de catre Daniel Todoran-Rares, sociolog si redactor-sef al publicatiei online animationmagazine.eu, moderatorul discutiei. Alaturi de acesta se vor afla regizorul danez de origine romana si primul animator de papusi profesionist din Danemarca, Mihai Badica, animatorul Virgil Toader, scolit de Animafilm si unul dintre cei mai activi tineri realizatori romani de film de animatie, Matei Branea, alaturi de invitati din partea Centrului National al Cinematografiei, Ministerului Culturii si Patrimoniului National si producatori de film autohtoni, care vor analiza impreuna trecutul si prezentul animatiei romanesti, modul de pregatire a animatorilor romani, situatia studiourilor de animatie, modelele nordice, americane sau asiatice, subiecte inca tabu in peisajul cinematografic romanesc.
Masa rotunda va fi urmata de proiectia filmelor selectionate in Competitia de Film Romanesc, ce va incepe la ora 14:00

Surprinzatorul Edit and I, realizat de regizorul sarb Aleksa Gajic, selectionat in Competitia de Lung metraj a Anim’est 2010 si proiectat joi, 14 octombrie 2010, ora 22:30, la Cinema Patria spune povestea lui Edit, studenta la psihologie, in Belgradul anului 2074, care, dupa ce pica de mai multe ori un examen, apeleaza la un dealer care ii implanteaza un ‘chip’ ce o va ajuta sa retina tot ce vede. Insa incepe sa piarda controlul asupra a ceea ce i se intampla. In corpul ei apare o entitate paralela.

Iluzionistul / L’illusionniste, filmul lui Sylvain Chomet realizat dupa ultimul scenariu al cunoscutului cineast francez Jacques Tati (1907-1982), va fi reluat joi, 14 octombrie 2010, la Cinema Patria, de la 18:30. In 2006, Sylvain Chomet a regizat unul dintre scurt metrajele din filmul-omnibus Paris, je t’aime, printre co-regizorii acestuia numarandu-se Joel si Ethan Coen, Alfonso Cuaron, Gus van Sant, Isabel Coixet sau Gerard Depardieu.

Programate joi, 14 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Union, cele 13 filme selectionate in acest an in competitia dedicata scurtmetrajului balcanic provin din 8 tari (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Romania, Slovenia si Canada – co-producator al filmului bosniac Once upon a many time). Ivan Ramadan, castigator al Premiului UIP la Festivalul de Film de la Sarajevo si, implicit, nominalizat la Premiul Academiei Europene de Film in 2008 pentru Tolerantia, este regizorul unuia dintre filmele pe care directorul si selectionerul Anim’est, Mihai Mitrica, il recomanda calduros la editia din acest an a festivalului: Wondermilk (Bosnia-Hertegovina, 2010), o poveste despre licuricii de apa, despre vaci colorate, casute din lemn, un rau fabulos si o lume populata de personaje bizare. Printre recomandarile lui Mihai Mitrica se mai numara filme surprinzatoare si imaginative precum Guliver (r. Zdenko Basic, Croatia, 2009), o reinterpretare SF a celebrelor Aventuri ale lui Gulliver sau Linistea marii / Silence of the Sea (r. Vjekoslav Živković, Croatia 2010), scurtmetrajul care prezinta povestea emtionanta a unor pescari surprinsi de furtuna in mijlocul marii, la capatul unei zile fara noroc. Filmul care reprezinta Romania in aceasta sectiune, How to deal with Nonsense, este realizat de Veronica Solomon care urmareste in incoerenta lumii si nenumaratele sale straturi de aberatii.

Proiectia de la Cinema Patria, joi, 14 octombrie 2010, de la 11:30, este dedicata celor mici si celor mari care vor putea urmari, in cadrul sectiunii Minimest, Cum sa iti dresezi dragonul / How to Train Your Dragon (r. Chris Sanders, Dean DeBlois, Statele Unite, 2010) unde Sughit, trebuie sa omoare primul sau dragon ca sa isi dovedeasca barbatia. Dar Sughit ajunge sa se imprieteneasca cu cel mai temut dintre dragoni, Stirbul). Prietenia neasteptata dintre cei doi si aventurile pe care le traiesc impreuna vor schimba pentru totdeauna destinul insulei Berk.

Cel de-al cincilea program al Competitiei de Scurtmetraj va fi proiectat joi, 14 octombrie 2010, de la 20:30, la Cinema Patria. Din ultimul program competitiv de Scurtmetraj fac parte filme asteptate de publicul Anim’est, precum Cinematograful / The Cinematograph (r. Tomek Baginski, Polonia, 2009), castigatorul Premiului Corto Cortissimo la Festivalul de Film de la Venetia si al Premiului pentru Cel mai bun film digital la Festivalul International de Film Animago de la Potsdam; Anna Blume (r. Vessela Dantcheva, Germania-Bugaria, 2009), laureat cu Premiul Criticii si Premiul pentru Cel mai bun Regizor de Animatie la Festivalul de Film Documentar si de Animatie de la Plovdiv sau Omul care doarme / L’homme qui dort (r. Inès Sedan, Franta, 2009), rasplatit cu Premiul Special SBS Television la Festivalul de la Cannes.

Studioul invitat al acestei editii de Anim’est, ilLuster Productions, este lider in Olanda in domeniul animatiei artistice si a produs, din 1998 pana acum, peste treizeci de scurtmetraje, zeci de reclame si o multime de proiecte de mare anvergura, de la seriale de televiziune la proiecte educationale. Spectatorii Anim’est vor avea parte de o proiectie speciala best of a importantului studio olandez, in prezenta sefului acestuia, Michiel Snijders, membru in juriul Anim’est 2010. Castigatorul Trofeului Anim’est in 2009, Fantoma de la cinema / The Phantom of the Cinema (r. Erik van Schaaik), dar si o avanpremiera mondiala extraordinara cu scurtmetrajul Caramizi / Bricks (r. Frodo Kuipers, 2010) sunt doua dintre cele 12 filme prezentate in cadrul acestui program joi, 14 octombrie, de la ora 17:00, la Cinema Scala.
Cea de-a cincea editie Anim’est va avea loc in perioada 8-17 octombrie 2010 la Cinema Patria, Cinema Scala si Cinema Union din Bucuresti, si va fi urmata de un follow-up la Cinema Victoria si Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca, in perioada 22-24 octombrie 2010.
Click pentru detalii Anim’est si Programul complet.