De Citit : Editoriale

Cartile sunt bine amestecate

| 21 octombrie

Eseu, Poezie si SF

Jérôme Garcin (coordonator), Noile mitologii, Editura Art, colectia Dulapul indragostit, traducere din franceza si note de Mona Tepeneag. Roland Barthes a publicat in 1957 volumul Mitologii, care a surprins pe toata lumea. Celebrul structuralist coborase din zona „irealitatilor abstracte“ pentru a se ocupa de cartofii prajiti si de biftec. Dupa 50 de ani Jérôme Garcin s-a gandit ca n-ar fi rau sa discute (cu ajutorul unui colectiv format din 50 de specialisti din diverse domenii) despre „noile mitologii“ ale inceputului de secol XXI. Sunt trecute pe subfurcile caudine fetisuri de care ne impiedicam zilnic: euro, instalatorul polonez, GPS-ul, iPod-ul, botox-ul…

Seamus Heaney, Tara mlastina si alte poeme, Editura Polirom, traducere din engleza de Dan Sociu, ilustratii de Tudor Jebeleanu. Englezii sunt o natiune ciudata. Locuiesc pe o insula, mananca placinta de rinichi si beau bere fierbinte. Si, ca sa puna capac la toate, citesc poezie. Sunt singurii care au un poet oficial (bine platit) al curtii regale. Seamus Heavey (n. 1939, premiul Nobel pentru Literatura in 1995) este un poet militant. Cu toate astea este cel mai citit poet din Marea Britanie. Care o fi cel mai citit poet din Romania?

Ray Bradbury, Cronicile martiene, Editura Leda, Grupul Editorial Corint, traducere din engleza de Mihai-Dan Pavelescu. Si americanii sunt o natiune ciudata. Mananca hamburgeri, hot-dogs, beau Coca-Cola si cafea slaba in prostie. Nu sunt singurii, dar cred cu tarie in existenta extraterestrilor. Bradbury isi imagineaza o situatie inversa decat cea propusa de Wells in Razboiul Lumilor pamantenii invadeaza planeta Marte si distrug civilizatia de acolo. Cartea aparuta in 1950, a devenit o carte cult pentru fanii literaturii S.F.