De Citit : Știri

„Amantul doamnei Chatterley” – cea mai controversata carte a tuturor timpurilor

| 26 ianuarie

"Amantul doamnei Chatterley" de D.H.Lawrence, "Lolita" lui Nabokov şi "Principele" lui Machiavelli sunt doar câteva dintre cărţile interzise de-a lungul timpului, care ar fi putut atrage pedeapsa cu închisoarea pentru cititori, potrivit unui top al celor mai controversate opere literare.
Potrivit ziarului britanic The Independent, care a realizat topul, toate cărţile incluse în acesta au fost interzise la momentul apariţiei sau după publicare, pentru că nu s-au conformat codurilor politice, morale şi/sau religioase ale societăţii.
Pe primul loc în clasament se află "Amantul doamnei Chatterley" de D.H.Lawrence, roman interzis o perioadă în Statele Unite, Marea Britanie şi Australia pentru că ar fi sfidat bunele moravuri. Romanul spune povestea unei tinere femei, provenite din pătura burgheză, căsătorită cu un aristocrat rămas paralizat după război şi care se va implica într-o relaţie extraconjugală cu cel care avea grijă de vânatul de pe moşia soţului ei, Oliver Mellors.
"Prânzul dezgolit" de William Burroughs se află pe locul doi în topul celor mai controversate cărţi, în topul The Independent.
Cartea, apărută în America în 1963 (la patru ani după editarea sa la Paris), a fost obiectul unui proces considerat ultima acţiune importantă de cenzură din Statele Unite împotriva unei lucrări literare. "Prânzul dezgolit" a fost singura lucrare literară cenzurată de academie, de poşta americană, de serviciile vamale ale SUA. şi de autorităţile statale şi locale. Cartea dezvoltă tema toxicomaniei şi a dependenţei.

"Fahrenheit 45" de Ray Bradbury este, în mod ironic, chiar o poveste despre interzicerea cărţilor. Romanul a fost cenzurat în mai multe state în SUA. şi în şcoli. Intriga se derulează în jurul unui pompier pe nume Guy Montag, a cărui slujbă este să ardă cărţi. Opera a fost publicată în 1953 şi a fost interpretată ca o alegorie despre cenzură, deşi Bradbury s-a împotrivit acestei idei.
CITESTE MAI DEPARTE PE REALITATEA.NET.