De Citit : Reviews

TOP 10: Super-eroi

| 06 iulie

Iata noul top, al super-eroilor, cu multumiri lui Andrei Cretulescu si Cristi Marculescu, alaturi de care am scris grupajul "Eroi au fost… aka. eroi sunt inca", pentru revista Republik in 2006! Acolo erau 11 super-eroi, i-am pastrat pe cei mai relevanti si structura, de la "catchphrase" la "va urma". Nu apar X-Men, de exemplu, pentru ca sunt prea multi si trebuie diferentiati; ar fi fost Wolverine, dar in locul lui a venit Iron Man. Cei 4 fantastici sunt fantastici, dar prea pentru copii, filmul cu Avengers nu au iesit inca, Transformers nu sunt super-eroi ci… transformers si nu vin din benzi desenate ci din industria de jucarii! Deci 10 super-oameni (mai putin Superman care este extraterestru, desi pamantofil), cu super-puteri, super-traume si super-adrenalina, care au plecat din B.D.-uri si au ajuns pe marile ecrane.

#10 POPEYE

Catchphrase: "I yam what I yam."
Origini: comic strip de E.C. Egar, apoi faimos ca desen animat de Max si Dave Fleischer (din 1933), serie de desene animate TV, din 1956 pana in 1963.
Costum: de marinar, asezonat cu bereta, pipa si tatuaj o ancora pe antebrat.
Super-puteri: daca mananca spanac, bate tot.
Amor: scobitoarea Olive Oil, ala micu’ (Swee’pea), care nu e nici baiatul lui, nici al lui Olive.
Dusmani: Bluto cel rau si intunecat, care vrea sa i-o fure pe Olive.
Filmul: in 1980, excentrica si scumpa coproductie Disney-Paramount, produsa de Robert Evans, in regia lui Robert Altman. Necunoscutul pe atunci Robin Williams (via Mork & Mindy, la debut in cinema) este Popeye, Paul Smith (dentistul din Salamandra, paznicul din Midnight Express) e Bluto, si Shelley Duvall (din The Shining) e Olive. Filmul a fost o catastrofa, astazi are reputatie de cult. Bataile sunt coregrafiate gen Mack Sennett, scenografia e geniala, state of the art, fara efecte de computer. Wolf Kroeger a reconstituit targul Sweethaven in Malta, unde a ramas pana azi, erect, o atractie turistica de senzatie. Cantece de Harry Nilsson (Oblio). Da, Popeye canta. Si Olive. Chiar si Bluto.
Va urma: nu s-a mai auzit nimic de el, nu s-a angajat nici pe Titanic, nici pe Poseidon, dar nu se stie niciodata…

#9 THE PHANTOM

Catchphrase: nu are, dar lasa marca scheletului de pe inel pe fata raufacatorilor.
Origini: creat de Lee Falk in 1936, alaturi de Ray Moore. 100 de milioane de cititori zilnic! Alter-ego: Kit Walker.
Costum: mov mulat, cu masca pe ochi, de obicei calare pe cal.
Super-puteri: e nemuritor pentru ca se preia identitatea din generatie in generatie, de la tata la fiu. Locuieste in jungla din Bengal.
Dusmani: toti raufacatorii pe care-i prinde.
Antecedente: pe ecran prima oara in 1943, intr-un serial de 15 episoade Columbia, cu Tom Tyler. Apoi serial animat in 1994.
Filmul: in 1996, la Paramount, menit sa fie blockbuster si, desi camp, in spiritul serialelor Republic, un flop ingrozitor. Regizat de Simon Wincer, trebuia sa fie initial cu Bruce Campbell, dirijat de Joe Dante (care e trecut pe generic ca producator, alaturi de Bob Evans). Fantoma este Billy Zane, bad guy este Xander Drax (Treat Williams) iar cele doua femei sexoase, una buna si una rea, sunt, in ordine, Kirsty Swanson si Catherine Zeta Jones.
Va urma: e in lucru o noua versiune, intitulata The Ghost That Walks.

Citeste mai departe acest articol pe HBOCLUB.ro!

***
Click pentru LISTA Top 10 FILME.