De Citit : Reviews

Top 10 ciudatenii din lumea operei

| 22 septembrie

De ce cantarele de opera sunt atat de corpolente? Cat de puternic este sunetul din fosa? Care este cea mai scurta opera compusa vreodata? Iata cateva subiecte pe care le puteti aborda in foaierele operelor care tocmai au inceput stagiunile de toamna.
10. Tenori cutitari
La academiile de muzica din Germania, printre cursurile dedicate interpretarii vocale si miscarii scenice, exista si unul de scrima si tehnici de lupta. In plus, viitorii artisti de opera invata dansurile istorice, precum valsul, menuetul sau fandango, miscare ceruta in Nunta lui Figaro (Mozart), releva cotidianul Die Welt.

9. Mozart si masoneria
Libretistul Flatului Fermecat, Emmanuel Schikaneder, a fost francmason, asa ca opera poate fi privita si ca un mijloc de raspandire a idealurilor masone: curajul, dragostea si fraternitatea. Mozart a compus mai multe piese pentru a fi folosite in lojele oculte, iar unii pun moartea compozitorului pe seama fortelor secrete care l-ar fi otravit.

8. Dopuri in urechi
In unele opere din romantismul tarziu, sunetul poate atinge chiar si o inaltime de 120 de decibeli. Este un sunet aproape la fel de tare ca cel al turbinelor unui avion cu reactie care sta sa decoleze. Limita suportabila pentru om este undeva spre 110 decibeli, fapt pentru care instrumentistii asezati langa alamuri isi pun uneori dopuri in urechi.

7. Cele mai lungi aplauze
Cel mai aplaudat spectacol a fost punerea in scena a operei Othello, avandu-l ca protagonist pe Placido Domingo. 20 de minute a aplaudat publicul aflat la Opera de Stat din Viena pe data de 30 iulie 1991. Chiar si dupa bis, publicul nu s-a linistit si a continuat sa tropaie si sa bata din palme. In acea seara, Domingo a fost rechemat la scena de 101 ori.

6. Va curge sange
Punerea in scena a unei opere poate deveni uneori o intreprindere destul de sangeroasa. Spre exemplu, in unele seri pot fi consumati si 20 de litri de sange. Prilejuri sunt suficiente, de la scenele de sacrificii aduse zeilor, pana la dueluri, impuscaturi sau sinucideri.

5. Cel mai iute compozitor
La rugamintea directorului teatrului din Milano, Donizetti a reusit sa compuna o opera in doua saptamani. Este vorba despre Elixirul dragostei (1832), libretistul avand doar o saptamana la dispozitie. Directorul i-a propus initial sa reia o compozitie mai veche, la care Donizetti i-a replicat ca nu obisnuieste sa-si reconditioneze lucrarile.

4. Heavy-rotation
Cele mai dese puneri in scena din SUA sunt Madama Butterfly si Boema (ambele semnate de Giacomo Puccini), pe locul trei aflandu-se Traviata lui Giuseppe Verdi.
In Germania, in schimb, cea mai ceruta este opera Flautul Fermecat de Mozart, dupa care urmeaza Boema si, surpriza!, Hansel si Gretel de Engelbert Humperdincks, potrivit Die Welt.

3. Broaste si Nibelungi
Cea mai lunga opera pusa in scena vreodata este semnata de extravagantul Richard Wagner. Ciclul Inelul Nibelungilor a fost compus in 27 de ani si are nu mai putin de 14 ore. Cea mai lunga parte din cele patru bucati este Amurgul zeilor, care se intande pe sase ore. Pe de cealalta parte, cea mai scurta opera se intituleaza Broastele, are doua minute si opt secunde si a fost compusa de cehul Leon Jurica.

2. Extremele flautului
Cea mai inalta nota, respectiv cea mai joasa nota din repertoriul vocal de opera se regasesc in aceeasi lucrare, in Flautul Fermecat al lui Mozart. Pentru aceste performante e nevoie de calitati vocale deosebite. In primul caz se cer soprane de coloratura, in al doilea caz e nevoie de o voce masculina extrem de grava (basso profondo).

1. Voci supraponderale
De ce tenorii supli si sopranele subtirele sunt pasari atat de rare pe marea scena a operei internationale? Medicii spun ca puterea si volumul unei voci nu are nimic de-a face cu largimea stomacului, pentru ca vocea se formeaza in laringe. Explicatia formelor opulente ale cantaretilor de opera tine mai curand de stitlul de viata nesanatos. Solistii sar de obicei peste pranz si infuleca seara, dupa spectacol.

Surse: operagifts.com, Die Welt

***
Click pentru LISTA Top 10 FILME.