De Citit : Reviews

The Chaser/ Copoiul, Coreea de Sud

| 30 mai

Filmul coreanului Hong-jin Na este o experienta memorabila chiar si pentru kinosseuri intr-ale cinema-ului asiatic actual. The Chaser e un debut impecabil, thriller ireprosabil si un film cum Hollywood-ul nu (mai) stie sa faca decat ca remake.
Povestea implica un deloc glorios protagonist non-eroic (fost politist reconvertit in “peste” intrigat de cateva disparitii ale unor lucratoare din domeniul sexului), un ucigas in serie deloc ilustru, dar teribil de malevolent, si cea mai recenta/ victima a acestuia (o juna mama din septelul trecutului detectiv, captiva undeva in Seul).

Caracterul genial al povestii (sau mai corect al urmaririi) nu se rezuma la lipsa de glorie a celor implicati, ci comporta o puternica sectiune transversala in societatea comtemporana si toate derapajele ei.
Hong-jin Na si echipa de scenaristi isi permit un lux absurd si inconcevabil: criminalul este prins si anchetat pâna la finalul primei jumatati de ora din film.

Timpul ramas nu sfredeleste dupa motivatii si nu cerseste lacrimi – urmareste doar desfasurarea absurda si zdrelitoare de nervi a cautarii ascuzatorii victimei inca vivante. Percutant, sanglant si siderant asa cum ii sade bine unui thriller adevarat.

film inclus in programul TIFF 2009 ( la Cinema Republica din Cluj-Napoca pe 30 mai 2009 la ora 20:30)
Articol publicat in APERITIFF, Ziarul oficial al FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM TRANSILVANIA.