De Citit : Reviews

Night at the Museum 2 – spectacol comic pentru un weekend in familie

| 22 mai

Night at the Museum ar putea fi considerata, in opinia mea, una dintre cele mai reusite comedii din ultimii 3 ani.
O comedie de familie plina de poante si suspans, adunand laolalta putin fantastic, cu putina actiune si cu ceva umanitate si buna dispozitie.
Prin urmare, Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, sequelul cunoscutei comedii, s-a numarat printre filmele din topurile celor mai asteptate filme ale lui 2009, iar trailerul a promis si mai multa distractie decat prima parte.
Ceea ce primim in realitate e un spectacol mai reusit decat in precedentul film, poate cu poante usor rasuflate si fortate in context; bonus pentru a trece cu vederea problemele de scenariu si aglomeratia de personaje plate, o avem pe Amy Adams, care e extrem de simpatica si de dulce.

When the lights go off the battle is on

Muzeul National de Istorie Naturala, unde Larry (Ben Stiller) fusese paznic in Night at the Museum, este inchis pentru renovare. Exponantele, vechii prieteni ai lui Larry care prind viata noaptea, sunt inlocuite de holograme digitale si sunt mutate in arhiva, la Institutul Smithsonian din Washington, impreuna cu tableta egipteanului Ahkmenrah, care le ajuta sa prinda viata noaptea. Ajunse la Smithsonian, exponantele din cel mai mare muzeu din lume vor prinde viata -si sunt peste 136 milioane…
Pe langa vechii prieteni ai lui Larry (Ben Stiller) vor prinde viata de aceasta data si Amelia Earhart, Al Capone, Dorothy, Kahmunrah, Napoleon Bonaparte, Ivan cel Groaznic, Archie Bunker, General George Armstrong Custer si Abraham Lincoln.
Kahmunrah, fratele malefic al lui Ahkmenrah din Muzeul National de Istorie Naturala vrea sa puna mana pe tableta pentru a-si chema armata de zei egipteni din morti si a pune stapanire pe intreaga lume. In aceasta lupta, se aliaza cu 3 dintre cei mai puternici lideri ai istoriei, carora le promite glorie suprema – Napoleon, Ivan cel Groaznic si Al Capone.
Larry, impreuna cu Amelia Earhart (de care se indragosteste) si vechii si noii sai prieteni se vor mobiliza pentru a-l opri.

Cand prea mult devine mai putin…

Concis vorbind, asta se intampla in Night at the Museum: Battle of the Smithsonian. Avem prea multe personaje noi, le avem si pe cele vechi si nu reusim sa ne atasam concret de nici unul dintre acestea. Totul este pe fuga, plin de suspans, intr-o incercare continua si usor fortata sa ne distreze. Personajele sunt plate, chiar si cele pe care le stiam din prima parte. Poantele sunt reusite, dar nu se poate spune ca avem parte de replici memorabile.
Imi vin in minte cateva glume la adresa americanilor – "This is the United States of "Don’t touch that thing right in front of you" – sau "We are Americans! We don’t plan, we just do".

Kahmunrah e destul de amuzant cu reactiile sale copilaresti.
Se face usor misto de spartanii din 300 in batalii miniaturilor cu armata dusmana (Jedediah si Octavius ii inteapa cu sabiile in pantofi pe Al Capone si Ivan cel Groaznic). Un alt personaj simpatic este Abraham Lincoln – veti recunoaste multe citate celebre din discursurile lui.

Ganditorul lui Rodin este sincer o statuie pe care intotdeauna am banuit-o ca ar avea ganduri ascunse asa ca aici m-a distrat teribil superficialitatea personajului “viu”. Alte chestii amuzante din scenariu sunt replicile personajelor Muppets si ale lui Vader atunci cand acestia sunt adusi in fata lui Kahmunrah. Nu va voi rapi insa placerea filmului, ci va voi invita sa il urmariti intr-o seara cu prietenii. In ciuda replicilor fortate si a alergaturii continue.

Despre actori si regie ce se poate spune?
Regizorul Shawn Levy, cel care a stat si in spatele primului Night at the Museum, face o treaba buna, un spectacol cu personaje desprinse din istorie, pline de umor, alaturi de personaje desprinse din basm, personaje fantastice etc.
Problemele de scenariu – replicile fortate, devenite usor penibile – sunt depasite cu succes de Levy si de actorii care au lucrat dupa indicatiile lui.

Ben Stiller ne-a obisnuit cu rolurile sale de impiedicat, nedescurcaret, pacalit de toti cei din jur si destul de fraier. Tocmai de aceea, cred ca veti fi surprinsi in Battle of the Smithsonian, in care Stiller este un om de success, inteligent, curajos si deosebit de descurcaret atunci cand vine vorba sa isi salveze prietenii. Stiller nu numai ca nu apuca sa fie fraierit de nimeni pe tot parcursul peliculei, dar este chiar el cel care ii pacaleste istet pe dusmani si pe cei care apar in calea lui. Pe bune daca nu incep sa ma astept ca urmatorul lui rol dupa Battle of the Smithsonian sa fie acela de James Bond sau alt erou invincibil.

Amy Adams este foarte dulce si plina de viata in rolul Ameliei Earhart, reusind sa ne aduca aminte ca mai presus de a fi o foarte draguta femeie, este si o actrita buna. Spun asta nu pentru acest rol in particular, ci pentru gama larga de roluri pe care ea poate sa le interpreteze, de la Enchanted pana la Doubt, spre exemplu.

Owen Wilson si Robin Williams nu fac ceva deosebit in aceasta distributie, avand aceleasi roluri din Night at the Museum, ba chiar ceva mai plate. Din fericire insa, il avem pe maleficul Hank Azaria in triplu rol/voce. Azaria joaca foarte bine rolul central al filmului – cel al egipteanului malefic, fraier, sasait si cu tendinte gay.

Ce spun criticii despre Night at the Museum?

Ei bine, majoritatea cronicilor sunt negative.
Roger Ebert spune in review-ul Night at the Museum: Battle of the Smithsonian din Chicago Sun-Times ca filmul i-a displacut total si ca il gaseste stupid pana si pentru copiii lipsiti de cultura.

Claudia Puig este in asentimentul lui Ebert in review-ul Night at the Museum 2 din USA Today, afirmand ca filmul este un haos excesiv cu poante destul de fortate.

Ty Burr spune in Boston Globe ca Night at the Museum: Battle of the Smithsonian este un film mai mare, mai spectaculos, mai zgomtos si mai stupid decat predecesorul sau si se intreaba de ce a fost nevoie de acest sequel inutil si nereusit.

Matt Pais este mai indulgent la adresa Night at the Museum: Battle of the Smithsonian, afirmand ca greselile de scenariu se datoreaza lacomiei, intrucat 93 de personaje principale sunt intr-adevar prea multe.

Desi criticile de mai sus v-ar putea dezumfla, va invit sa nu ocoliti Night at the Museum 2: Battle of the Smithsonian. In special daca v-a placut prima parte, va garantez ca va veti distra si ca este un film de familie foarte placut pentru weekend.

CoolRank: 6.5/10
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 6/10
– actori: 8/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 5.9/10

Articol publicat pe www.raluk.ro.