De Citit : Reviews

Imigrantii – o imagine animata a visului american

| 07 octombrie

Immigrants L.A. Dolce Vita e o bomboana de film de animatie. Evident, nu avea cum sa rateze Anim’est-ul de anul acesta. Este o animatie despre oameni obisnuiti cu convingeri, un stil de viata si un scop – acela de a trai visul american. Cele doua personaje ale filmului – Joska si Vladislav il traiesc in felul lor, iar noi nu putem decat sa radem de situatiile in care se aventureaza, problemele pe care le intampina si de aventurile lor salbatice.
Joska, un imigrant venit din Ungaria, isi imparte apartamentul din Los Angeles cu prietenul sau rus – Vladislav.
Daca Vlad, care are o fiica venita cu el – Ana, nu-si doreste decat sa construiasca o viata mai buna pentru ei, prin munca grea – ca doar asa a invatat el in Rusia, Joska nu are ochi decat pentru femei frumoase si este convins ca poate adopta principiul de imbogatire-rapida.
Fiica lui Vlad se adapateaza la viata americana cu viteza luminii, insa tatal ei, un conservator desavarsit, se confrunta cu un soc cultural. Cei trei stau la complexul Vista del Mar, condus de o actrita batrana si ratata – Greta Knight, care este mereu la vanatoare de favoruri sexuale de la Vlad si, tot mereu, isi fumeaza tigara la fel cum si-a fumat si tineretea. In cladire mai locuiesc imigranti din toata lumea, pe principiul jumatate de Glob sub acelasi acoperis: Flaco – un prieten din Mexic, Mr. Chea – care conduce un restaurant de familie, Nazim – un fost om de stiinta din Pakistan si Mr. Splits – un peste de culoare, cam batran.
Vlad e un imigrant ilegal si nu are Social Security Number, motiv pentru care este respins la toate job-urile. “Sunt perfect pentru munca grea”, incearca el sa convinga angajatorii, iar refuzul lor nu are loc in capacitata sa de intelegere pentru ca “in Rusia, daca este vorba de munca grea, angajam rusi”. Ca sa intelegeti diferenta dintre el si Joska, acesta din urma isi sustine prietenul si spune: “In Ungaria este la fel: cand este vorba de munca grea, angajam rusi”.
Cei doi reusesc sa se angajeze la prima companie capitalista la care au lucrat vreodata – Glut-co, si au in plan sa deschida un restaurant rusesc/unguresc. Insa, prietenia lor este pusa in pericol abia atunci cand dau de gustul vietii de noapte din orasul ingerilor…
Immigrants L.A. Dolce Vita, in varianta engleza (are si o varianta in limba maghiara), a adunat aplauze si la Cinanima, Anima Bruxelles si Animabasauri. Regia ii apartine lui Gabor Csupo, care a trait si el, in felul sau, visul american. Venit din Ungaria – la fel ca si personajul sau – Joska, acesta a creat in SUA studioul de animatie Klasky Csupo, care are la activ cateva seriale animate populare ca Rugrats, Duckman si Aaahh!!! Real Monsters. Mai mult chiar, si-a pus amprenta si pe episoadele din The Simpsons, la inceputurile serialului, cand avea functia de regizor supraveghetor. Si ca sa va faceti o imagine completa asupra lui, personajul Dr. Nick Riviera din The Simpsons a fost conturat dupa personalitatea lui Csupo.
In vocea personajelor o sa-l remarcati cu siguranta pe veteranul de la The Simpsons – Hank Azaria, si pe Eric McCormack, care a putut fi auzit si in Will and Grace.
Asa ca, daca vreti sa traiti adevaratul vis american, fara nici macar sa va deplasati, si sa scapati cateva hohote de ras in sala, Immigrants L.A. Dolce Vita este cu siguranta solutia. Ar fi pacat sa nu, mai ales dupa ce v-ati lasat pacaliti atatia ani de filmele Hollywood-iene, care vand cu totul si cu totul alt vis american, mult mai frumos ambalat – imagine de care au fost pacaliti si eroii filmului in cauza: Joska si Vladislav.
Vezi trailerul filmului AICI!