De Citit : Reviews

Full Metal Alchemist

| 18 mai

Imaginati-va o lume in care Alchimia nu numai ca este posibila, dar este si folosita foarte des. Alchimia este aici stiinta care face parte din traditia oculta, ce imbina filozofia cu practica, cu scopul de a obtine intelepciunea "desavarsita", dar si imortalitatea.
Bun venit in lumea anime-ului Full Metal Alchemist. Povestea incepe cu cei doi frati, Alphonse si Edward Elric care "sparg" barierele tabuului si continua cu neobosita cautare a "Pietrei Filozofale" cu scopul de a recastiga ceea ce au pierdut.

Rezumat:
Lumea fratilor Elric era un paradis idilic din care nu lipsea alchimia – o magie de transmutatie – schimbarea unui lucru in altceva, de valoare echivalenta. Cei care o stapaneau destul de bine puteau da un examen certificat, si deveneau Alchimisti cu acte-m regula, soldati in slujba armatei, care puteau servi atat in razboi, sau putea fi angajati in investigatii si cercetare.

Tatal simpaticilor Alphonse si Edward lor era un renumit alchimist, de aici si pasiunea lor excesiva pentru arta tabu, dar nu a fost niciodata un parinte bun, parasindu-si copiii cand erau mici, cei doi ramanand doar in grija mamei.
Dupa moartea mamei lor, cei doi frati Elric incearca sa faca o transmutatie interzisa : sa o readuca la viata. In urma experimentului, Alphonse isi pierde tot trupul pentru transmutatia cadavrului mamei lor (care esueaza, creand un monstru), iar Elric vede "Poarta" dintre lumi, si isi pierde un picior si o mana, care ii sunt luate pentru a transmuta sufletul fratelui sau intr-o armura. Astfel, Alphonse devine un costum de armura gol pe dinauntru, iar Elric apeleaza la un specialist in auto-mails (brate/picioare mecanice), mai precis la Winry, o fata alaturi de care au copilarit.

Intriga:
Edward si Alphonse Elric sunt doi frati aflati intr-o neobosita cautare a legendarei "Pietre Filozofale", un obiect puternic care le-ar permite sa-si recapete trupurile asa cum erau inainte de incident (incercarea nereusita de a-si readuce la viata mama).
Nascuti si crescuti in satul Resembool, din tinutul Amestris (Amesutorisu), si-au trait primii ani de viata alaturi de familia lor. Pana cand, tatal lor, Hohenheim, a pleacat de acasa din motive necunoscute, iar mama lor, Trisha Elric, a fost rapusa de o boala incurabila, lasandu-i pe copii singuri. Edward studiaza Transmutatia umana (Human Transmutation), interzisa arta de creare sau modificare a unei fiinte umane, dar experimentul esueaza, rezultand in pierderea trupului lui Alphonse. Disperat, Edward isi sacrifica bratul drept si piciorul stang in incercarea de a-si readuce fratele in lumea celor vii, intr-un trup de fier. Dupa incident, fratii Elric se inroleaza in armata, la indemnul alchimistului Roy Mustang, cu scopul de a gasi o modalitate sa-si recapete trupurile. Winry Rockbell si bunica ei, Pinako, prieteni ai familiei Elric, ii creaza lui Edward proteze mecanice pentru a-i inlocui membrele lipsa.
Cei doi dau examenul de Alchemist, insa doar Edward reuseste sa-l treaca, pentru ca nu dorea fratele sau sa aiba aceeasi soarta – adica sa ajunga "cainele armatei", cum erau numiti alchimistii. Asa ia nastere un nou alchimist, al carui nume va ajunge legendar -> "Fullmetal" Alchemist (because he had auto-mail body). De asemenea, pentru ca vazuse Poarta (si supravietuise…), el era printre putinii care puteau face alchimie fara a avea nevoie de cerc de transmutatie. Impreuna, Edward si Alphonse pornesc in cautarea unor indicii care i-ar putea duce la descoperirea unui mod de a transmuta corpurile in asa fel incat sa-si recapte forma normala, avand acum la indemana toate cunostintele si mijloacele armatei.

Personaje:

Edward Elric
Ed s-a schimbat foarte mult in calatoria sa si a ajuns sa cunoasca anumite taine ale alchimiei pe care nu ar trebui sa le fi aflat nimeni niciodata. Astfel a luat decizii nechibzuite si a facut o serie de compromisuri in defavoarea sa, pentru a salva restul omenirii. Iar cum pentru fratele sau era in stare sa-si dea si viata, se transmutase pe sine insusi, pentru a-l aduce inapoi…

Alphonse Elric
Al e mai mic decat Ed ca varsta, dar nu si ca inaltime…
A ramas practic un copil, care inca isi imagineaza o lume cu pace si dragoste intre oameni, o lume in care alchimia este ceva bun. Dupa ce ramane singur, devine Alchimist, ca si fratele sau, si porneste intr-o calatorie cu destinatie la fel de imposibila ca si cea precedenta… De aceasta data insa, stie ca fratele sau e in viata, si ca trebuie sa existe un mod de a-l readuce in lumea lui.

Winry Rockbell
Pentru cei care nu stiu, Rockbell este una din cele mai renumite familii din toata lumea pentru… auto-mailurile pe care le fac. Rockbell e cosmarul oricarui mecanic de auto-mails, iar Winry mosteneste exact acest lucru de la bunica ei. Winry e prietena din copilarie a lui Ed si Alphonse, si a fost alaturi de Ed dupa accidentul sau.

Muzica & Grafica:
Opening and Ending Themes-

Opening 1- "Melissa" by Porno Graffiti
Ending 1- "Inerasable Sin" by Nana Kitade

Opening 2- "Ready Steady Go" by L’Arc-en-Ciel
Ending 2- "Move Across the Door" by YeLLOW Generation

Opening 3- "Undo" by Cool Joke
Ending 3- "Motherland" by Crystal Kay

Opening 4- "Rewrite" by Asian Kung-Fu Generation
Ending 4- "I Will" by Sowelu

Grafica e bunicica, se pune accent pe scenele de magie si de lupta, imaginile fiind conturate agresiv, o atentie deosebita acordandu-se detaliilor, prezentate in culori foarte vii. Animeul prinde viata sub lupa creatorilor prin acuratetea scenelor, a emotiilor traite de eroi, a miscarilor. Mimica personajelor este redata cu foarte mare atentie. Fiind un anime al secolului 21, dispune de toata tehnologia necesara ca sa fie cat mai viu si cat mai fidel realitatii.

Japanese Name: Hagane no Renkinjutsushi (Hagaren)
Categories: Action, Adventure, Angst, Contemporary Fantasy, Fantasy, Magic, Parallel Universe, Shounen, Violence – similar
Total Episodes: 51 episodes
Run time: 24 minutes
Producers: Arakawa Hiroshi, Aniplex, BONES, MBS, T2 studio

Go watch it now! click aici.

Articol publicat pe bleach.animezup.com.