De Citit : Reviews

Filmul The A-Team – Cu A de la Actiune Alandala

| 09 iulie

E clar ca urmele crizei se vad si la americani, altfel de ce ar face un remake dupa un serial de actiune destul de popular, acum vreo 25 de ani? Reteta e simpla, actualizeaza distributia cu cativa actori pe val, complica actiunea pana nu mai intelegem nimic, acopera totul cu multe cascadorii, explozii si incendii. Si sa nu uitam de ingredientul special, o diva sexy, ca sa ne clatim ochii de atata praf si adrenalina.
Intr-adevar cu The A-Team, in varianta 2010, avem parte de actiune si aventura pana la loc comanda, adrenalina cata incape si amuzament din plin, pentru ca replicile si actorii au ceva umor. In afara de faptul ca filmul este la fel de previzibil ca un serial TV, cota lui este crescuta de prestatia stil Taken a lui Liam Neeson, de vioiciunea si detasarea stil Hangover a lui Bradley Cooper, de simpaticii Quinton ‘Rampage’ Jackson si Sharlto Copley si nu in ultimul rand de Jessica Biel, superba indiferent de uniforma si de decor.

There Is No Plan B

Filmul The A-Team, inspirat de serialul de televiziune cu acelasi nume al anilor ‘80, urmareste aventurile a patru fosti soldati, dintr-un grup militar de elita, al fortelor speciale ale armatei nord-americane din Irak, care sunt dati in urmarire generala si arestati pentru o crima pe care nu au savarsit-o ei. In dorinta de a-si curata numele patate si de a demonstra ca totul nu a fost decat o inscenare, cei patru evadeaza dintr-o inchisoare militara, se transforma in mercenari si ratacesc pe intreg teritoriul Statelor Unite.

Conducatorul este colonelul Hannibal, Liam Neeson, iar restul echipei estevformat din capitanul si pilotul de elicopter Howling Mad, locotenentul Faceman si sergentul B.A. Baracus, Quinton ‘Rampage’ Jackson. Ei sunt urmariti de catre Guvernul american, dar si de catre locotenentul Sosa, fosta iubita a lui Faceman, Jessica Biel.

Veti avea parte de aventuri si momente incredibile, efecte speciale care depasesc imaginatia, multa actiune la pachet cu multa violenta, rasturnari de situatie si cateva scene sexi.

Despre actori si regie ce se poate spune?

The A-Team are sanse sa faca un box office decent, deoarece peste Ocean serialul a avut un mare succes. Merita vazut pentru efectele speciale, pentru amuzament si nu pentru alte valori artistice sau pentru scenariu. I se poate reprosa lipsa de coerenta si de logica.

Liam Neeson altadata laureat al premiului Oscar, se mai odihneste si el dupa atatea succese dar si probleme de familie. Asa ca nu il condamnam pentru rolul comod din The A-Team, mai ales ca e foarte pe rol, calm, eficient si cu umor. “Give me a minute, I’m good. Give me an hour, I’m great. Give me six months, I’m unbeatable.”

Bradley Cooper se bucura de popularitate in randurile publicului masculin, ca urmare a distribuirii lui in filme pentru barbati precum Hangover, iar scenele in care apare la bustul gol, sigur l-au ajutat si in directia spectatoarelor.

Mai apar Quinton Rampage Jackson, un artist profesionist de arte martiale mixte si campion de box la categoria usoara, mai putin simpatic decat cel din serial, care avea creasta mult mai reusita si Sharlto Copley, care a jucat in filmul de succes District 9 si care e haios si pe rol.

Jessica Biel joaca un rol in care nu are ce juca, adica apare si ne ia ochii doar. Sa speram ca nu o sa se specializeze in filmele de actiune cu barbati.

Incepe foarte bine, multa actiune, faze comice, dar devine plictisitor, previzibil. Pacat de primele minute, ca se putea face mult mai bine.

Ce spun criticii despre The A-Team?

The A-Team se inscrie perfect in strategia recenta a marilor studiouri de la Hollywood de a satura piata cu remake-uri ale unor seriale sau filme de succes din anii ’80, in ideea ca nostalgia va fi un stimulent suficient de puternic pentru a umple salile.

Dupa Roger Ebert, de la Chicago Sun-Times, faptul ca The A-Team este o copie fidela a serialului, respectand caracterele personajelor, genul de actiune si chiar replicile, este in detrimentul filmului. Pentru ca schematismul serialului sare in ochi in cazul unui lungmetraj. Iar anarhismul scenariului pune la grea incercare logica spectatorului. In rest filmul e amuzant.

De aceeasi parere Claudia Puig, USA Today, apreciaza filmul ca fiind greu de urmarit si exagerat. In comparatie cu eroii din serial acestia trebuiau sa se numeasca B-Team. In aceeasi nota, faptul ca Liam Neeson s-a redefinit ca erou de actiune, nu este chiar ce si-ar dori fanii acestuia. Altfel filmul incepe bine, are cateva faze haioase, pacat ca devine repede plictisitor.

Verdictul Raluk.ro

The A-Team este o ecranizare destul de fresh, a unui serial, care a avut fanii lui la vremea respectiva. Este pana la urma, atat cat si-a dorit, un film de vara amuzant si care nu-ti solicita neuronii.

CoolRank: 6/10
– atmosfera & entertainment: 6.5/10
– regie: 6/10
– actori: 7/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 6/10
Nota IMDb: 7.5/10
Articol realizat de Magda Georgescu pe Raluk.ro.