De Citit : Reviews

Filmele in 3D readuc publicul romanesc in cinematografe

| 04 august

Filmele tridimensionale “Ice Age 3”, “Up” si “Coraline” se numara printre primele zece filme din box office-ul autohton din prima jumatate a lui 2009.
In Romania exista inca putine ecrane dotate cu proiectoare tridimensionale, iar degetele celor doua maini sunt suficiente pentru a numara peliculele in 3D difuzate in ultimele luni in cinematografele autohtone. Ceea ce n-a impiedicat filmele tridimensionale sa castige teren in fata ponositelor lung-metraje in 2D. Pe viitor, sortii par sa incline spre 3D, iar investitorii miros trendul si investesc tot mai mult, inclusiv in Romania, in ecranele 3D.
Ice Age 3, cel mai tare din 2009
In cinematografele autohtone, cel mai profitabil film al anului este, pana in prezent, Ice Age 3.
Goana animata a veveritoiului Scrat a adus pana acum aproape 246.000 de spectatori romani, potrivit box office-ului cumulat dat recent publicitatii. De altfel, filmul a avut cel mai bun debut din ultima vreme. Doar in primul weekend, a adus la cinema peste 65.000 de suflete, in conditiile in care cel mai bun debut al anului trecut, James Bond. Quantum of Solace a atras in primul weekend cu putin peste 30.000 de cinefili. La nivel mondial, desenul animat se afla pe locul al doilea in topul incasarilor din 2009, fiind surclasat doar de Transformers. Revenge of the Fallen.
Casa zburatoare luata pe sus de baloane din Up (o alta productie 3D) a reusit sa urce pe cel de-al saptelea loc din topul celor mai profitabile filme din box office-ul autohton pe 2009. Filmul de la Pixar a atras 36.690 de spectatori romani in primele sapte luni din 2009, in vreme ce Monsters vs Aliens a avut parte de 33.906 de spectatori, ocupand un onorabil loc 10.
Povestea fetitei care ajunge intr-o sumbra lume paralela, Coraline, a strans abia 12.385 de spectatori, situandu-se pe locul 19 in box office-ul provizoriu pe 2009.

Toy Story, upgradat
Avatar este cel mai asteptat film 3D al anului. Filmul bugetat la circa 200 de milioane de dolari spune povestea unui grup de oameni nevoiti sa supravietuiasca pe o planeta indepartata. Printre atuurile sale ar fi prezenta actritei Sigourney Weaver, dar mai ales tehnica avansa utilizata de echipa regizorului James Cameron. Revolutionara sa pelicula combina personajele reale cu cele create pe computer. SF-ul semnat de regizorul Titanicului va ajunge pe ecranele de la noi abia la jumatatea lui decembrie.
In aceeasi luna va debuta pe marile ecrane romanesti si desenul animat A Christmas Carol regizat de Robert Zemeckis si sustinut de vocea polivalentului Jim Carrey. Filmul 3D este inspirat dupa celebra poveste a lui Charles Dickens.
Ceva mai devreme, in luna septembrie, ne vom putea aseza pe nas ochelarii speciali pentru a urmari G-Force, istoria celor trei purecelusi de Guineea care salveaza lumea de fortele malefice.

Intre timp, Pixar a anutat ca va lansa in 2010 cea de-a treia parte a francizei Toy Story, tot in 3D. Pana atunci, vor fi relansate in acelasi format primele doua parti ale seriei.
Al treilea comeback
Tehnica 3D a fost inventata in 1915, insa a fost pusa in practica abia in anii ’50. Horrorul The House of Wax a fost unul dintre primele filme majore la care s-au folosit doua proiectoare si doua role pentru a induce senzatii tridimensionale. Totusi, tehnica a fost lasata balta, pentru ca spectatorii erau nemultumiti de imaginile tremurate care le dadeau dureri de cap. 3D-ul a revenit pe cai mari acum trei-patru decenii. A fost, atunci, parte dintr-o strategie care incerca sa readuca la cinema spectatorii prinsi in mrejele televiziunii. Ochelarii ros-albastri n-a avut succesul scontat, pentru ca 3D-ul de la acea data altera nuantele peliculei.
Mai nou, dupa ce au fost rezolvate aceste hibe tehnice, tehnologia 3D bifeaza cel de-al treilea comeback major din industria cinematografica. De data asta, atat filmarea, cat si redarea din doua unghiuri usor diferite este mult simplificata, datorita mijloacelor digitale. Reaparitia filmelor in 3D este incurajata inclusiv de mogulii productiei de cinema.
Acestia vad in filmul 3D un concurent serios al pirateriei. 90% din filmele piratate sunt filmate cu camera la cinema, ori filmele in 3D nu mai pot fi copiate ilegal, spune directorul DreamWorks Animation, citat de BBC.

Primul IMAX din Romania
Filmele 3D au nevoie de ecrane pe masura, iar investitorii nu vor pierde ocazia de a oferi mijloacele propice pentru noua moda cinematografica. Potrivit unui studiu al companiei Dodona Research, numarul ecranelor din Romania va creşte de la 122, cate numara in prezent, la 350 pana in 2013. Mai mult, se anticipează ca in urmatorii ani numarul biletelor va creste cu 20% in Europa Centrala si de Est datorita proiectiilor de filme in 3D, potrivit cercetarii citate de NewsIn.
De curand, compania Cinema City a anuntat ca doreste sa importe in Romania tehnologia IMAX, care presupune proiectii in 3D pe ecrane uriase, de 432 de metri patrati.
Prima sala de cinema IMAX din Romania va fi inaugurata in octombrie in complexul AFI Palace Cotroceni, anunta Cinema City. Ecranul va fi, astfel, de patru ori mai mare fata de cele existente in prezent. Ochelarii polarizati si sunetul digital surround promit experiente mai vii ca niciodata. Cinema City a precizat ca biletele vor fi mai scumpe, dar nu au oferit cifre concrete. In Marea Britanie, un bilet de intrare consta in jur de 25 de euro.