De Citit : Editoriale

Trei scriitori minoritari, cu trei titluri foarte tari

| 02 februarie

Toti trei au fost lansati la Gaudeamus si despre toti trei am vorbit acolo
Ii voi lua, de altfel, in ordinea lansarii. Primul, Junot Diaz, e un dominican emigrat in State. Scurta si minunata viata a lui Oscar Wao (aparuta la Polirom) este istoria unui tanar dominican gras si asocial care ajunge in New York si, din neadaptare, devine scriitor de SF, intr-o lume dominata de droguri, sex si violenta. Romanul este, pentru mine, una dintre cele mai placute suprize de lectura din ultimul timp, dezvaluind un autor foarte original, rasplatit, deja, cu un premiu Pulitzer, si despre care vom mai auzi.
Si Gary Shteyngart, autorul romanului Absurdistan (Humanitas, raftul Denisei) este un emigrant stabilit la New York, el venind, insa, din Uniunea Sovietica, pe care o si descrie cu un umor extraordinar. Dar subiectul propriu-zis este Rusia mafiotilor si o mica tara (fosta republica sovietica) din zona caspica, unde se gaseste petrol si izbucneste, normal, un razboi civil. Veti rade cu lacrimi la unele pasaje in care autoironia si comicul de cea mai buna calitate isi fac de cap.
Probabil ca nu o data v-ati gandit cat de grele sunt zilele de luni. Ei, bine, Arnon Grunberg, un tanar scriitor olandez, le numeste, pur si simplu Nesuferitele zile de luni (Humanitas, raftul Denisei), intr-o carte, de asemenea, auto-ironica, in care autorul isi pune sub lupa originea sa iudaica. Pe langa excelentele pasaje de autoanaliza, in carte se perinda tot soiul de personaje, betivi, prostituate, drogati. Si, cu toate acestea, cartea e placuta si e safe sa te plimbi prin ea!