De Citit : Reviews

Filiera Vaslui – „Politist, adjectiv” la TIFF 2009

| 11 iunie

Dupa A fost sau n-a fost?, Corneliu Porumboiu s-a oprit pentru cel de-al doilea lungmetraj (filmul romanesc din sectiunea competitiva a TIFF 2009), asupra altei dileme, aceea de a fi sau a nu fi politist, intr-o deconstructie clinica a genului. In aceasta "Filiera vasluiana" Dragos Bucur (in cel mai bun rol al sau de pina acum, cel mai nuantat si interiorizat), e un politist care sta in frig pe ulite nepietruite, pline de gropi si fileaza 3 pusti de liceu care fumeaza hasis. In lucru cu titlul Intermediar, acum filmul se numeste Politist, adjectiv, de la DEX si definitia din el de film politist ca adjectiv.

Extrem de diferit de A fost sau n-a fost?, lipsit aparent de orice fel de elemente comice, filmul se desfasoara lent, si parca nu se intimpla nimic, pentru ca protagonistul face lucruri banale, in timp real, observa si asteapta si noi il observam la rindul nostru, asteptind la fel ca el. Dar payoff-ul vine la final, unde asteptarea spectatorilor va fi recompensata pe deplin. Un rol extrem de secundar, dar esential il are Vlad Ivanov, ca sef al politiei, si o folosire interesanta a piesei muzicale, Iubire fara soare (Mirabela Dauer), al carei rol in film este mai mult decit fundal sonor.

Citeste continuarea acestui articol in APERITIFF, ziarul FESTIVALULUI INTERNATIONAL DE FILM TRANSILVANIA si pe Liternet.ro. .