De Citit : Reviews

Doom 3 – Capodopera

| 28 septembrie

Aaah Doom … de fiecare data cand aud acest nume, ma si gandesc la diferite lucruri precum coridoare intunecate, sunete ciudate, un arsenal mare de inamici si arme, si binenteles o atmosfera pe care doar Doom o poate oferi .

Baietii de la Id Software nu ne-au dezamagit nici de data aceasta cu cea de-a treia creatie din faimoasa serie , aceasta capatant un nou look si o varietate de inamici si arme care ne vor lasa fara cuvinte.

Poveste

Actiunea are loc in anul 2145 , jucatorul intrand in pielea unui Space Marine cu o identitate necunoscuta , ajuns in baza UAC (Union Aerospace Corporation ), aflata pe Marte . Scopul vizitei sale este datorat faptului ca , tot mai multi angajati vor sa paraseasca planeta din cauza unor fenomene ciudate, cauzate de fortele Iadului , care, la scurt timp dupa sosirea sa, acestea incep sa se dezlantuie . Toti ceilalti oameni ajung sa fie omorati sau transformati in zombie care au un singur scop: sa distruga tot ce le intra in cale.
Cu alte cuvinte, esti singur impotriva tuturor (va suna cunoscut ?) .

Grafica

Putem spune cu siguranta ca acesta e punctul forte a lui Doom 3, avand in vedere ca functioneaza cu un engine grafic special conceput pentru acest joc , numit id Tech 4 . Datorita acestui engine, calitatea imaginii este mult mai ridicata fata de alte jocuri la vremea sa.
Efectele speciale, precum exploziile si flacarile dau o nota de autenticitate . Intreaga baza de pe Marte arata incredibil , incaperi cu un aspect futurist plin de cadavre si sange, cum numai in Doom poti vedea. De asemenea, umbrele foarte bine conturate ale inamiciilor predomina pe tot parcursul jocului, urmarindu-te contribuind si ele la crearea atmosferei sinistre care te tine mereu cu sufetul la gura.

Sunet

Un alt aspect foarte important la Doom il reprezinta sunetul . La fel ca si grafica, acesta este foarte bine realizat indeplinind rolul sau de a oferi senzatia ca esti permanent urmarit de ceva. Urletele de durere ale oamenilor, sunetele scoase de impi sau mormaitul zombie-lor te tin mereu in suspans, nestiind defapt cat de aproape sau cat de departe sunt acestia de tine.
Acesta ar putea fi considerat cel de-al doilea punct forte al jocului , sunetul facand o treaba mai mult decat buna in crearea atmosferei .

Gameplay

La capitolul gameplay se pot spune foarte multe lucruri bune, dar si rele.
In primul rand, deoarece Doom 3 este un FPS , el seamana foarte mult cu predecesorii sai: ai foarte multe arme la dispozitie cu care sa impusti, tai sau explodezi hoarde intregi de inamici . „ Cu cat mai multe arme cu atat mai bine “ nu ? Ei bine, nu prea .
O mare parte din joc o sa te lupti cu inamicii in spatii foarte inchise si de multe ori close combat , armele serioase precum lansatorul de rachete, grenadele si clasicul BFG ranindu-te pe tine la fel de mult ca si pe inamici.
Inca un lucru nou ce ne ofera Doom 3, gratie engine-ului sau grafic, il consta modul in care dispar creaturile: odata ce le omori acestea incep sa se dezintegreze, nelasand o urma de sange dupa ei . Frumos la inceput dar dupa un timp isi pierde farmecul, facandu-te sa te gandesti la vremurile de demult in care un kill insemna tone de sange si resturi din inamic pe toata podeaua .

O mare parte din arme sunt aceleasi ca si din Doom 1 si 2 , adaugandu-se unele mai importante ca altele . Cred ca una dintre cele mai folositoare o reprezinta lanterna .Da , am spus bine: lanterna. Deoarece o mare parte din joc te plimbi prin intuneric iti trebuie ceva care sa te „lumineze” . Ciudat ca ai primit o simpla lanterna cu baterie nelimitata in loc de a primi niste ochelari cu infrarosu sau ceva asemanator , avand in vedere ca tu te aflii in secolul XXII , pe planeta Marte.
Din alt motiv necunoscut , eroul nostru nu poate sa tina intr-o mana arma si in alta lanterna ( o fi prea grea lanterna …) , partea asta fiind una dintre cele mai frustrante din tot jocul . Dar in afara de cele mentionate , Doom e un shooter clasic , cu zeci de inamici si arme la dispozitie.

Multiplayer

La capitolul asta nu prea avem ce spune . Cu siguranta Multiplayer-ul in Doom 3 lasa de dorit: te poti juca numai pana la 4 jucatori si singurul mod jucabil fiind ’’Deathmatch “. Insa daca am avea si patch-ul pentru Doom 3 numit “Resurrection of Evil “ se mai adauga si modul ’’Capture the Flag “ iar limita sa de jucatori creste pana la 8 . Altfel fiind spus , daca vrei totusi un joc cu Multiplayer serios de la Id Software , atunci iti sugerez Quake .

Feeling

Ca la toate jocurile, feeling-ul e cel mai important . De indata ce incepi Doom 3 te simti absorbit in interiorul sau , traind fiecare moment si oferind senzatia ca te aflii intr-adevar intr-o baza de pe Marte invadata de fortele Iadului . Factorii cei mai important la formarea atmosferei o reprezinta grafica si sunetul care isi fac treaba de minune, facandu-te sa tresari la fiecare urlet auzit sau la fiecare umbra care o vezi ca se apropie.

In concluzie Doom 3 e un joc bun si in ziua de azi (avand in vedere ca a aparut in August , 2004 ) , cu grafica si sunet exceptional , feeling puternic dar gameplay si poveste mediocru .

Cerinte de sistem : Procesor minimum:1500 MHz , Memorie RAM minima:512 MB, Memorie Video minima:64 MB , Spatiu HDD minim:2200 MB, DirectX 9.0

Cerinte de sistem recomandate : Procesor : 2000 MHz , RAM : 1GB, Memorie video :128 mb , Spatiu HDD : 4 GB , DirectX 9.0

Puncte pozitive:
– atmosfera puternica pe tot parcursul jocului
– Grafica de-a dreptul fenomenala
– Sunetul joaca un rol foarte important la crearea atmosferei
– Numar foarte mare de inamici si arme la dispozitia ta

Puncte negative:
– Putine detalii legate de personajul principal
-Nu poti tine lantern si arma deodata (unul dintre cele mai frustrante aspect ale jocului )
-Majoritatea armelor sunt inutile in spatii inguste sau la close combat
-Mulyiplayer-ul lasa de dorit

Grafica : 9

Sunet : 9

Poveste : 8

Multiplayer : 7

Feeling : 9

Gameplay :8

Impresie : 9

Nota finala : 8.5

REVIEW INSCRIS IN CONCURSUL 2 GAMES 4 FUN EDITIA A II-A