De Citit : Reviews

7 varfuri de lance ale popului balcanic

| 03 noiembrie

Shantel si Miss Platnum, Gogol Bordello si Kusturica au cucerit Occidentul cu ritmurile indracite din Balcani. Un ajutor neasteptat la impunerea noului trend a venit chiar din partea reginei popului, Madonna. Iata cateva nume datorita carora popul balcanic “se poarta” mai nou in vestul Europei.

7. Dejan Lazarevici
Trompetistul sarb este considerat „noul Boban Markovic”. Canta la trompeta inca de la 12 ani si este cunoscut in Austria, Germania, Grecia si Slovenia. Repertoriul orchestrei lui Lazarevici include nu doar world music, ci si ritmuri moderne de jazz si folk.

6. Shantel
Ati auzit de Bucovina Club? S-a deschis acum sapte ani in Frankfurt pe Main. Masterul de ceremonii, Stefan Hantel, isi spune DJ Shantel. Dupa ani buni de muzica dance, omul nostru si-a regasit radacinile. A plecat in Bucovina, de unde sunt bunicii sai, si a gasit o mina de inspiratie in muzica populara din regiune. A scris muzica pentru filmul Borat, are versuri in romana si se faleste cu titlul de „regele al popului din Balcani”.

5. Miss Platnum
Isi spune ”Sefa”, are 28 de ani si sta de 20 de ani in Germania, dar arata “exact asa cum s-ar astepta un german sa arate o nemtoaica venita din Timisoara”, scrie Die Welt. Miss Platnum, pe numele veritabil Ruth Maria Renner, a lansat in ultimii ani un nou gen muzical, R’n’Balkan, „muzica pentru suflet”, o combinatie de R’n’B si muzica folclorica romaneasca. In Germania, hitul Give Me The Food a inregistrat un succes enorm.

4. Mahala Rai Banda, Tarafurile din Clejani & 10 Prajini
Mahala Rai Banda a lansat recent albumul Ghetto Blasters la casa de discuri berlineza Asphalt Tango, specializata in muzica tiganeasca. Un bun prilej pentru cronicarul de la Independent sa salute aparitia noului album: „Excelenta muzica tiganeasca romaneasca a renascut plecand din doua sate: Clejani, care a trimis in lume Taraful Haiducilor si satul Zece Prajini, de unde a rasarit fanfara Ciocarlia. Mahala Rai Banda este o fuziune intre cele doua sate, cu riffuri minunante de trompeta si clarinet si cu voci salbatice”.

3. Emir Kusturica & Goran Bregovic
Regizorul a fost nas la casatoria lui Bregovic, cel care a compus coloanele sonore pentru filmele Underground sau Vremea tiganilor. Apoi, Kusturica s-a reapucat de muzica (in anii 80 cantase intr-o formatie punk), participand la popularizarea ritmurilor balcanice. „Tot ce tine de tehno este demn de dispret. Etno punkul are perspective foarte bune de vreme ce evolutia in industria muzicala e orientata tot mai mult spre performantele live”, spunea Kusturica intr-un interviu pentru Cotidianul, amintind ca printre preferatii sai sa afla si Zdob si Zdub.

2. Eugen Hutz
Sufeltul formatiei new-yorkeze Gogol Bordello este inventatorul „punkului imigrantilor”, o combinatie de muzica tiganeasca, punk si muzica de spaghetti western. Originar din Ucraina, evreul-german Eugen Hutz a globalizat muzica balcanilor in spectacole pline de verva. „Suntem o trupa transgenerationala intr-o lume plina de staruri pop idioate si spalate pe creier care isi inchipuie ca o formatie trebuie sa fie formata din patru tipi de 23 de ani cu acceasi coafura”, glumeste Hutz, care canta alaturi de un percutionist din Eduador si de o chineazoaica nascuta in Scotia.

1. Madonna
In recentul turneu Sticky and Sweet, Madonna a inclus un trio rusesc care interepreteaza in mijlocul concertului acorduri tiganesti (in unele concerte a cantat si cu Gogol Bordello). In ciuda huduielilor primite cand a protestat la Bucuresti contra discriminarii romilor din Estul Europei, un lucru e sigur: in calitate de trendsetter, Madonna a pus serios umarul la promovarea muzicii tiganesti, suprapusa in parte peste muzica traditionala din Balcani.