Restaurantul Xanadu de pe strada Mantuleasa s-a mutat pe strada Sfantul Stefan si si-a amenajat noua casa in acelasi stil elegant mozaic – care devenise deja o emblema pentru el, adaugandu-i insa de aceasta data cateva nuante chic ceva mai feminine. Xanadu este unul dintre restaurantele mele preferate si pot spune ca ii simtisem lipsa in scurta perioada de absenta. Servirea aproape ireprosabila si mancarea cu specific mediteranean atent condimentata sunt ingredientele care fac din Xanadu un restaurant sofisticat pentru cei care prefera sa savureze mancarea intr-o ambianta speciala.
Care-i atmosfera in restaurantul Xanadu si cum sta la capitolul design interior?
In gerenal, Xanadu este decorat cu mult bun gust – viu colorat si minimalist. Este vesel, in culori pastelate ce aduc buna dispozitie. Ceea ce imi placuse in mod deosebit la restaurantul Xanadu initial, cel din zona Mantuleasa, fusese designul interior – o combinatie de mozaic cu luciri metalice aurii si argintii. Aspectul acesta s-a pastrat oarecum intr-unul dintre cele 3 saloane, dar a fost completat cu decoruri mai fanteziste in celelalte 2. Un alt element adaugat in noua locatie a restaurantului este "gradul" mai mare de intimitate – s-au marit distantele intre mese si, astfel, a devenit mult mai placut ca si atmosfera.
M-a distrat foarte tare aparitia salonului cu pereti roz din Xanadu, cei care l-au decorat reusind foarte bine sa dea o nota de eleganta acestei culori dificile. Fotografiile sepia de pe pereti, micile elemente decorative roz care infrumuseteaza stalpii salonului, perdelele in aceeasi nuanta boema, dar si alte elemente de decor alese cu mult gust, reusesc sa dea un aer foarte chic salonului. Ce-i drept, un aer mai potrivit pentru o iesire la restaurant cu fetele, decat pentru o masa de afaceri sau o cina romantica.
Vara, restaurantul Xanadu va ofera posibilitatea sa stati si la terasa, unde va asteapta fotolii mari si confortabile si umbrele incapatoare. O ambianta placuta, foarte potrivita cu specificul mediteranean al mancarurilor.
Restaurantul Xanadu are o capacitate de 120 de locuri in interior si 60 de locuri la terasa; astfel aici se pot organiza nunti si botezuri.
Ce mancam si bem bun in restaurantul Xanadu?
Ajungem si la partea cea mai interesanta acum – mancarea. Xanadu are specific international cu accente puternice de mediteraneean. Prezenta pregnanta a condimentelor, mancarurile dietetice, imaginatia si gustul deosebit. Rozmarinul, ghimbirul, menta si alte ierburi imbogatesc majoritatea felurilor de mancare, dandu-le o savoare aparte.
Va recomand sa incercati urmatoarele specialitati ale bucatarului restaurantului Xanadu, specialitati care pe mine nu m-au dezamagit niciodata: sote de scoici si creveti (midii, rucola, creveti, sos rosu si usturoi), ficatei de pui cu andive si ulei de masline, piept de pui forestier cu ciuperci si usturoi, somon cu piper verde, salata de somon fume, bruschete (disponibile in multiple combinatii – cu busuioc, rosii si usturoi sau cu somon fume – fiind foarte reusite, dar existand si in variante cu pasta de masline negre, cu rosii si anchois si cu somon, ton, anchois si rosii), gujoane de pui cu susan servite cu maioneza cu usturoi si pui cu cinci ierburi si garnitura de cartofi cu rozmarin.
La capitolul supe, puteti incerca la Xanadu gazpacho andaluz foarte reusit – supa traditionala rece de legume specifica pentru Andaluzia. De asemenea, supa de scoici este una destul de usoara si gustoasa. In rest, tipicele ciorba de burta, de pui cu legume, de vacuta cu legume si crema de legume cu crutoane.
Nu pot trece cu vederea aperitivele si mai ales preparatele sofisticate cum ar fi branza camembert pane cu dulceata de coacaze, ciupercile umplute cu carne de vita si cascaval si ciupercile umplute cu gorgonzola. Pentru gurmanzi exista si ficateii de pui facuti la cuptor si inveliti in bacon, absolut deliciosi.
Chiar daca nu sunteti fani paste, trebuie sa mentionez ca pastele din Xanadu sunt de casa si puteti alege intre spaghetti, tagliatelle si penne, gatite sau nu aldente (aldente – asa incat sa fie facute, dar nu tari/crocante). Eu una mor dupa pastele cu fructe de mare Xanadu – clasicele paste cu creveti, scoici, calamari, caracatita, la care se adauga sosul Xanadu special. Puteti incerca insa si paste Arrabiatta, aglio olio e peperoncini, bolognese, quattro fromaggi, primavera, lasagna, panna & prosciutto sau carbonara.
Pentru felul principal, daca nu aveti pofta de paste si doriti sa apelati la variante pe baza de carne de porc, vita, pui sau peste, veti fi placut surprinsi de combinatiile deosebite de condimente adaugate la fiecare preparat in parte. Spre exemplu, salvia adaugata in saltimbocca, rozmarinul, cimbrul si usturoiul din salaul cu ierburi va vor alinta in mod deosebit simturile.
Cum suntem serviti in restaurantul Xanadu?
Cu siguranta servirea este punctul forte al restaurantul Xanadu. Spre marea mea bucurie, s-au pastrat mare parte din chelnerii din vechea garda de atunci cand restaurantul era pe strada Mantuleasa. Ospatarii sunt atenti, prompti, serviabili si ofera recomandari foarte bune despre meniu. De fiecare data cand vin in Xanadu remarc servirea excelenta, agitandu-se de obicei in jurul nostru un numar de minim 3 chelneri agitati, eficienti si amabili. Ceea ce nu imi place mie personal, dar nu consider ca este musai un minus ce ar trebui remediat al lui Xanadu, este atitudinea foarte oficiala a chelnerilor. Eu una prefer ospatarii mai prietenosi si mai deschisi.
Cash or credit? Cum sunt preturile in restaurantul Xanadu?
Preturile in restaurantul Xanadu sunt medii inspre mari. O salata este 20 lei, o supa in jur de 8-9 lei (cea de scoici este insa 20 lei), bruschetele in jur de 10 lei, o portie de paste intre 24 si 30 lei, iar un fel principal undeva intre 24 si 45 lei (exista evident si mai scumpe daca sunt cumva preparate sofisticate). Pentru 2 persoane o masa normala ajunge pe la 150 – 200 lei (daca mancati "festiv" aperitiv si fel principal). Exista insa de luni pana vineri intre orele 12.00 si 16.00 meniul zilei (de ales intre 2 variante de supa/ciorba si fel principal cu garnitura) la 16 lei. Restaurantul Xanadu face si livrari la domiciliu, care sunt gratuite in zona Mosilor.
Unde gasim restaurantul Xanadu?
Daca v-am convins sa luati masa in restaurantul Xanadu, adresa este str. Sfantul Stefan nr. 20, iar rezervari pot fi facute la numerele de telefon 021 – 315 06 53 si 0722 621 717.
CoolRank: 9.5/10
– atmosfera & design: 9/10
– meniu: 9.5/10
– servire: 10/10
– preturi: 9.5/10
Articol publicat pe Raluk.ro.