De Citit : Recomandări

Restaurant Valencia – Casa Spaniola si paella autentica

| 13 aprilie

Restaurantul Valencia, casa spaniola, este unul dintre cele mai vechi restaurante private din Bucuresti, traditia sa datand deja din anul 1994. Valencia incearca, atat prin decoruri, cat si prin meniul specific sa recreeze ce este mai bun din atmosfera specifica spaniola si din aerul mediteraneean semi-lipsit de griji.
Care e atmosfera in restaurantul Valencia si cum sta la capitolul design interior?
Restaurantul este amenajat intr-o casa veche, destul de micuta, cu o atmosfera foarte intima inauntru. Designul interior prezinta numeroase coloane albe, fiind insa destul de simplu amenajat in tonuri calde de rosu, galben si portocaliu cu adaugiri de caramida din loc in loc si cu numeroase obiecte vechi cum ar fi pendulele pe pereti. Saloanele sunt toate impodobite cu tablouri si mici raftulete la inaltime pe care sunt asezate sticle de vin. Atmosfera este deosebit de romantica si intima.

Ce mancam si bem bun in restaurantul Valencia?
Tot meniul este compus din mancaruri specifice spaniole, de la tapas si tostadas, trecand prin mariscos si alas si terminand cu tortilla, sangria si paella.
Aperitivele spaniolilor se numesc Tapas si se servesc de obicei alaturi de o bautura alcoolica. Imi plac mult gambas al ajillo – creveti cu sos de usturoi, calamares a la Romana – calamari pane, muslitos – pulpa de crab pane, mejillones – pulpa de scoici, jamon serrano – sunca spaniola, tortilla de patatas y salmon – tortilla cu cartofi, somon si ceapa sau tortilla de champiniones – cu ceapa si ciuperci. Daca treceti in meniu mai departe veti gasi si salatele, dintre care cea de fructe de mare este chiar splendida.

Dintre supe, va recomand sa incercati gazpacho andaluz, preparat chiar ca la mama lui in Spania. Gazpacho andaluz este o supa tipica a spaniolilor preparata din legume pasate si care se serveste, surpriza, rece. Este ca un fel de crema de legume rece, dar ceva mai satioasa. Eu una sunt fan. Alte variante traditionale spaniole sunt sopa de ajo – cu usturoi, sopa de marisco – de fructe de mare si sopa de cebolla – cu ceapa si cascava, care desi nu suna atragator, sunt foarte bune. Daca vreti ceva clasic si nu va riscati, exista in meniu si supa de rosii clasica – sopa de tomates.
Daca nu ati incercat pana acum paella, este o ocazie buna pentru o paella traditionala, cum spun eu – ca la mama ei. Paella este, pentru cine nu a incercat inca, o specialitate traditionala spaniola spaniola pe baza de orez si legume la care se adauga alte ingrediente in functie de tipul de paella. Eu una prefer paella valenciana cu pui si pipote, dar prietenul meu recomanda cu caldura paella catalana cu carnaciori si carne de porc.

La capitolul carne, alas de pollo sunt preferatele mele – aripioarele de pui pregatite in stilul spaniol, crocante si cu crusta de miere. In orice caz, exista preparate de pui, porc si vita pentu toate gusturile. Cand vine vorba de peste si fructe de mare spaniolii sunt “tatici”, deci veti avea de unde alege. Va recomand salmon a la valencia – somon la cuptor cu costita si sunca.

La desert, aveti de ales dintre deserturile traditionale sau mai putin traditionale. Foarte bune si deosebite sunt bananele caramel cu inghetata si nucile caramel cu salata de fructe.

In locul painii cu care suntem obisnuiti la masa, in meniu veti gasi Tostadas – paine prajita cu diferite ingrediente. Variante de tostadas delicioase ar fi pan de ajo – cu usturoi, marinero – cu anchois, pasta de masline si verdeturi, pan a la catalana con jamon serrano – cu rosii si sunca spaniola si pan de olivas negras – cu masline negre.

Nu are sens sa discutam mult despre bauturi. Primul lucru pe care trebuie musai sa il beti in Casa Valencia este sangria la carafa. Pentru cei care nu au incercat, sangria este un punch de vin cu fructe feliate si coniac. Si vinul spaniol este de incercat, dar preturile pot fi mai ridicate: Gran vina sol, Sangre de toras sau Don Simon.

Suntem bine serviti in restaurantul Valencia sau ne facem nervi?
Servirea este foarte prietenoasa la restaurantul Valencia, lucru specific si el spaniolilor si zonei mediteraneene in general. Chelnerii sunt simpatici, prompti si va puteti baza pe recomandarile lor, daca nu stiti ce inseamna vreun fel de mancare sau ce s-ar putea combina.

Cash or credit? Ne golim complet buzunarele in restaurantul Valencia?
Preturile sunt mari, nu va veti lasa portofelul pe acolo, dar nici nu trebuie sa va asteptati la scoruri super acceptabile. Un aperitiv costa intre 15 si 25 RON. O supa costa intre 9 si 15 RON. Paella costa intre 25 si 35 RON. O portie de peste costa intre 25 si 45 RON, iar o friptura intre 15 si 30 RON. Un desert se invarte intre 8 si 15 RON. Daca sunteti 2 persoane, veti cheltui probabil in jur de 200 RON, mergand spre 250 daca va incumetati si la minunata sangria.

Cand sa venim la restaurantul Valencia?
Restaurantul Valencia este un restaurant potrivit pentru o cina romantica, o conversatie intima intre prietene sau o iesire relaxanta cu familia.

Unde gasim restaurantul Valencia?
Daca v-am convins sa incercati restaurantul spaniol Valencia, adresa acestuia este str. Dr. Leonte nr. 12, sector 1, Bucuresti, zona fiind in spatele spitalului municipal. Programul este zilnic intre orele 12:00 si 23:30.

CoolRank: 9.5/10
– design si atmosfera: 9.5/10
– meniu: 9.5/10
– servire: 9/10
– preturi: 9/10

articol publicat pe www.raluk.ro .