De Citit : Interviuri

Scurt pe doi: mini interviu cu Dj Tommi (BalkanBeatz)

| 04 iulie

Pe o canapea din backstage un cetatean strain cu o frizura particulara citeste de vreo 5 minute suplimentul/ghidul nostru festivalier oficial. Dj Tommi, olandezul care promoveaza muzica balcanica de petrecere, se declara de acord cu un mini-interviu. Incepe el.
Dj Tommi: Ma uit pe ghidul asta si toata informatie e corecta, rece, cu acelasi format. Cine e trupa, ce gen canta, cate albume au vandut, cat de faimosi sunt, prin ce line up-uri au fost. Eu unul as prefera ceva mai putin tehnic, informativ, ceva scris de fanii trupelor
24-FUN: Asta ar insemna totusi o mare cautare a unor fani capabili sa scrie cat de cat obiectiv si Cate ceva despre trupa si ceva despre ce le place lor la muzica trupei sau artistului. Sau totul ar degenera in ceva ultra-exuberant si suspect de laudativ.
Dj Tommi: Dap, ai dreptate. Dar eu cred ca cel mai important lucru de stiut despre orice trupa, artist sau DJ este de ce le place unor oameni muzica aceea.
24-FUN: Bine, spre exemplu de ce iti place in special muzica de petrecere balcanica? Vii dintr-o tara cu o traditie serioasa in ce priveste muzicile electronice, nu?
Dj Tommi: E foarte simplu: este o muzica excelenta pentru party. Pentru dansat si simtit bine. Evident, in Europa de vest si in alte zone de pe glob muzica din Balcani este invaluita intr-un aer exotic pe care cel putin in zona asta voi nu aveti cum sa-l simtiti pentru ca sunteti obisnuiti cu sound-ul. De fapt prima reactie din vest la muzica de petrecere din estul europei este cam aceeasi pe care ar avea-o orice locuitor al unei tari esteice odata expus la muzici folk traditionale de prin alte tari. Doar ca balcanismul include un party spirit pe care nimeni nu cred ca l-ar simti ascultind muzici traditionale din Olanda sau Belgia, sa zicem. Ai aSCultat vreodata muzici traditionale de acolo?
24-FUN: Nu. Sincer sa fiu chiar deloc.
Dj Tommi: Muzicile de nunti si chefuri traditionale olandeze nu te imbie deloc la dans si distractie. Cat despre echivalentul belgian, nu stiu cum sa zic, dar este undeva intre ceva foarte frantuzesc si niste armonii cam medievale. Deci interesant, dar deloc dansabil. Nu stiu ce om sanatos la cap ar putea dansa cateva ore cu o bere in mana pe asa ceva.
24-FUN: Cum ti s-a parut publicul de la silent disco? Au reactionat cum te asteptai ?
Dj Tommi: in mare parte a fost bine. Cineva a aruncat cu o pereche de casti in mine, dar asta e. Reactiile negative sunt mai bune decat lipsa oricarei reactii si am invatat asta odata cu ceva detalii despre relatia romanilor cu muzica balcanica. Asta este a treia oara cand vin la Bucuresti si reactiile pro si contra generate de muzicile pe care le pun imi par putin mai polarizate si puternice decat in alte parti. Nu ma intelege gresit: si in Serbia sau Bulgaria exista oameni care se simt bine si carora le place muzica balcanica de petrecere si oameni care pur si simplu o considera ceva detestabil, un gunoi.
24-FUN: sa inteleg ca stii cate ceva si despre Bucuresti? Ai avut timp sa faci un tur?
Dj Tommi: Da, m-am suit intr-un taxi si am zis “centro istorico” si am ajuns intr-o zona pe care o stiu. Dar nu stiu prea multe.
24-FUN: Iti dai seama, “centro istorico” a sunat foarte spanioleste.
Dj Tommi: ha-ha, da, poate pentru ca am stat cateva luni in Mexic. Si acolo, ca si aici oamenii se distreaza. Si chestia asta chiar conteaza.