De Citit : Editoriale

Refugiatii vulcanici

| 21 aprilie

Panika in Europa Park, afumat de nemilosul vulcan Eyjafjallajökul

Tot natura e mai tare! Ne-am convins de asta, cu varf si indesat, dupa un week-end care s-a transformat in cosmar pentru multi dintre cei care vroiau sa plece in vacanta, sau sa se intoarca acasa din locuri indepartate.
Mii si mii de oameni au zacut prin aeroporturile din intreaga lume, sau pe unde au apucat, agatati de telefoane, dupa ce vulcanul islandez cu nume de nepronuntat a inceput sa scuipe cenusa spre cerul Europei, iar autoritatile au blocat avioanele la sol, fara sovaire. Aeroporturile au fost inchise si multi turisti au trebuit sa duca mana la buzunar si sa mai plateasca niste nopti de hotel, fara sa stie prea bine cand vor putea ajunge la destinatie. Companiile aeriene au avut si ele de suferit, costul "crizei de cenusa" fiind evaluat la aproape 150 de milioane de euro pe zi. Cu speranta de a recupera o parte a pierderilor dupa reluarea traficului, in conditii de umplere la maximum a avioanelor. Caile ferate, companiile de transport cu vapoarele si autocarele, companiile care inchiriaza automobile, au avut insa de castigat, clientii lor s-au inmultit ca ciupercile dupa ploaie. Multa lume a fost nemultumita de faptul ca oprirea traficului aerian, in numele principiului de precautie, s-a facut doar pe baza simularii informatice facute de Vulcanic Ash Advisory Center de la Londra si nicidecum ca urmare a masurarii concentratiei reale de particule de cenusa in diferite zone atmosferice din Europa.
Un reflex de "superprecautie" ce poate fi comparat cu vaccinarea pe scara larga impotriva gripei AH1N1. Cert este ca Marele Fluture a dat din nou, orbitor, din aripa stanga, vulcanul Eyjafjallajökul a tusit, iar noi ne-am amintit putin de conditia noastra reala si au inceput sa ni se mai duca fumurile…