De Citit : Editoriale

PUG Mafia

| 08 aprilie

Exista, in viata, situatii cand merita sa bei ceva.

Scuze daca se intampla sa va fur atentia de la berea la care tocmai trebaluiti, pentru un fals concert de hip-hop legislativ. Iar daca s-a mai intamplat sa ma injurati pentru ca ati citit, intr-o rubrica de concerte de-acu’ 2 saptamani, o proza despre m***e cu care primarul Constantei a tratat, la gramada, organizatii neguvernamentale, guvernamentale si parlamentari, atunci aveti prilejul sa ma mai injuati o data. De data asta, insa, motivul deranjului nu e frustrarea, ci satisfactia. Dar s-o iau in ordine: Romania nu e bine; pentru una dintre bolile ei – distrugerea oraselor – au fost propuse 2 medicamente. Unul incearca sa opreasca jaful spatiilor verzi, celalalt sa limiteze aglomerarea de beton pe cap de locuitor.

E vorba despre 2 acte normative care acum au ajuns in Parlament pentru a deveni – speram noi – legi. Amicii acestor ordonante sunt toti cei care vor localitati aerisite. Dusmanii lor – marii investitori care stau cu ochii pe terenurile ieftine din parcuri, gradini, ori dintre blocuri, unde tare mult (citeste sute de milioane de euro) isi doresc sa planteze mall-uri sau blocuri. (Apropo, in timp ce scriu despre ei, ma asista, la percutie, santierul Dambovita Center). Ei bine, unii dintre acesti gurmanzi de terenuri rupte din sufletul oraselor nasc, in relatia cu primariile, familii mafiote. Care-si cumparasera multe voci in parlament. Cateva zeci de organizatii neguvernamentale au iesit sa apere PUG-urile de Mafia.

A fost un adevarat turneu hip-hop, cand in strada, cand prin parcuri, cand in Parlament. Si pe masura ce am castigat publicul din strada – adica pe voi –, l-am castigat si pe cel din Comisia pentru Administratie a Camerei deputatilor: marti, prima ordonanta a trecut asa cum o visam, votata de parlamentari. In unanimitate. Asa ca-mi iau inima-n dinti si va indemn sa beti pentru acei deputati: nu sovaiti, mai ales daca berea e buna.