De Citit : Editoriale

Mama si zebra

| 23 aprilie

Pediatrul paruse mai putin linistitor ca de obicei.
Micutul facuse febra de la o viroza. Febra ii declansase alergia. De la alergie stranuta de zor si isi trage mucii, ceea ce ii mareste febra… Un cerc vicios care trebuia oprit repede. De la o simpla raceala poate sa… Doamne fereste! A dat fuga la farmacie, lasandu-l singur acasa, invelit bine. A stat la rand dupa un pensionar care nu stia sa completeze reteta… Simtea ca fiecare minut departe de copil o imbatraneste cu un an. Acum se intorcea victorioasa cu medicamentul in mana, gandindu-se cum are sa-l despacheteze, cum are sa-l picure in lingurita… In fata zebrei – ghinion: nici­un sofer nu oprea. Hai, inca doi, trei, poate acum!
Da’ de unde: intre timp a mai aparut unul… si inca unul… La o suta de metri in fata e semafor. Multi se gandesc ca or sa prinda verdele, dar e o iluzie: la ora aia nimeni nu scapa fara cel putin un rosu de asteptat. Si nimeni nu se gandeste ca, daca tot va pierde un minut la semafor, sa-i ingaduie acestei femei sa traverseze pe trecerea de pietoni, cu o suta de metri mai inainte. Aceasta mamica disperata, tinand in mana antialergenicul pentru copii ca un atlet stafeta, nu va zabovi mai mult de doua secunde: nici n-o simti cand zbugheste! De ajuns sa incetinesti un pic… Un gand absurd, de-o clipa: sa navaleasca inainte, fara sa se uite: e dreptul ei de pieton. Instinctul matern o tine-n loc. Daca ea moare calcata, si copilul va… Doamne fereste! Ce sa faca?
Ei bine da: va ocoli prin intersectie, va trece pe la semafor, va pierde inca niste minute ca sa se intoarca pe drumul de casa, minute grele ca niste ani de chin… Cand se pregatea sa plece de la zebra, un automobil opreste brusc in fata. Domnul de la volan ii face semn sa treaca. Din spate se aud mai multe frane ascutite. Nimeni din sirul de masini nu se astepta ca vreunul din fata sa opreasca… de ce? ca sa treaca „nenorocita dracului”! Aude clar insulta, precum si alte injuraturi groase, printre claxoane demente. Pentru o clipa s-a oprit in mijlocul zebrei si asculta, ilogic de fericita. O voce tainica ii spune ca, cu cat mai rau e injurata ea, cu atat mai grabnic se va insanatosi copilul.