De Citit : Editoriale

La un ceai cu Charles

| 24 septembrie

Băieţii ăştia de prin Parlament chiar fac treabă bună. Unuia, poate de la vremea de-afară, i-a trăznit o idee genială; ceva de genul „Donezi şi câştigi”. Ediţie revăzută şi îmbunătăţită: de data asta înhaţi un grad militar. Mai mic ori mai mare după cum se deschid băierele propriei pungi. E adevărat, şi recunosc asta doar în şoaptă, că am ajuns să ţin pumnii strânşi a noroc, ca să nu ajungă proiectul la votare în comiţii ori prin plen; oamenii ăştia chiar au toţi o aură genială, cu cântec şi cu tinichele-n coadă. Iar bătrânul meu, cu Cehoslovacii, cu Ungarii, şi cu ruşii la graniţă, ba chiar şi cu ceva canale la activ, a ieşit din scripte, după vreo treizeci de ani sub steag, abia maior. Şi, pe bună dreptate, ar cădea jos de ar afla de trăznaia asta; şi instantaneu ar face un AVC cu cine ştie ce urmări ireversibile. Da, ştiu, ar fi perfect îndreptăţit, cred că asta aş face şi eu în locul lui. Drept pentru care l-am privat de o astfel de cunoaştere şi eventualitate ingrată cu ajutorul unui amic, care i-a scos TV-ul din bandă; aşa, eminamente preventiv.

Deşi, dacă mai stau şi mă gândesc puţin, cred că aş putea să-l iau la mine şi să-i vând garsoniera aia veche. Cu banii, frumoşi, (e-ntr-o zonă bună), achit la ăştia cât să mă facă general. Aş fi cel mai tare din parcare; şi primul din familie cu gradul ăsta. Unde mai pui că mi-ar scrie şi pe cruce, ba chiar aş semna mereu chitanţele la întreţinere cu „general doctor inginer…”

Şi, dacă mai modifică ăştia puţin legea, nu mult, sau doar o completează pe alocuri, poate că o să mă fac chiar academician. Sau ministru; vând tot, donez, şi mă mut în vreun sat părăsit, pe-acolo pe lângă Braşov, pe unde şi-a luat şi Charles. Parcă mă şi văd, la un ceai solemn şi verde, pe la ora 5, eu, cu portofoliu, el, cu o virtuală coroană…

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărută în anul 2014 la Editura Tracus Arte.