De Citit : Editoriale

Franţuzisme de mahala

| 06 iulie

meci egal

Terasa. Clinchet de halbe. Harmalaie. Discutie despre romanii nevinovati arestati la Paris doar pentru ca aveau iphone. Adica, mai clar, undeva in capitala Frantei, s-a furat un telefon. Politia a prins degraba trei suspecti romani care au comis greseala cumplita de a avea si ei acelasi fel de telefon ca ala furat. Pana sa se lamureasca chestia, romanii sunt dusi la politie, tratati ca dracu’, amenintati, jigniti, doar pentru ca sunt romani. Se dovedeste ca nu ei sunt hotii si li se da drumul. Revenim la discutia de terasa. Subiectul se dezbate cu patima si cu justificata mandrie patriotica.
“Pai, cum adica sa tratezi pe toata lumea la fel, doar pentru ca unii sunt infractori si fac nasulii prin alte tari? Cum adica sa judeci imaginea si substanta unui popor, doar dupa numarul de hoti, cersetori, prostituate si lautari care populeaza strazile si stirile de la televizor? Adica numai romanii fac tampenii prin Franta? Adica numai ai nostri sunt vinovati de nivelul alarmant al infractionalitatii din cateva state comunitare? Cum vine asta, sa fii tratat prost doar pentru ca unii, de aceeasi nationalitate cu tine, fac chestii urate prin nu stiu care tari?
Francezii astia sunt niste redusi si niste xenofobi care se dau aparatori ai democratiei si ai egalitatii. Pai bine, ma, nene, cum sa ma trateze cu curu’, pe mine, care ma duc si platesc purcoiu’ de bani, ca turist, in tara aia? Cum adica sa se uite la mine ca la un potential infractor, ca la un tigan, ca la un proxenet, ca la un hot, ca la un mafiot? Trebuie sa fii complet idiot sa faci o judecata generala asupra unei natii, doar din cauza unora care fac rele sau arata nu stiu cum.“
Seara se termina intr-o nota optimista, cu bancuri despre evrei, negri, tigani, unguri si cu constatarea ca, totusi, bancurile astea, asa scurte si concentrate, reflecta perfect realitatea.