De Citit : Cărți

Teatrul absurd

| 12 octombrie

In cadrul Festivalului National de Teatru (FNT) 2009, vineri, 6 noiembrie, ora 16.30, la Carturesti se va lansa cartea "Teatrul absurd" de Martin Esslin.
Traducerea Alina Nelega
Editura UNITEXT – Colectia FNT

Prezinta: Alina Nelega Cadariu, Vlad Zografi si Marian Popescu

Martin Julius Esslin (1918 – 2002) este producator, jurnalist, traducator, critic si profesor de teatru. Nascut in Ungaria, Esslin urmeaza studiile Universitatii din Viena (filosofie si engleza) si ale Seminarului Reinhardt de Arta Dramatica. Se muta apoi la Londra, unde lucreaza pentru BBC ca producator, apoi director al departamentului de teatru radiofonic. In toata aceasta perioada a continuat sa publice eseuri, articole, cronici si studii de teatru. Cele mai cunoscute volume sunt: “Brecht: A Choice of Evils” (1959), “The Anatomy of Drama” (1965), “The Peopled Wound: The Work of Harold Pinter” (1970), “Artaud” (1976) si “The Age of Television” (1981).
Dar cartea pentru care a ramas in istoria teatrului este "Theatre of the Absurd" (1962), in care Esslin folosea pentru prima data acest termen pentru a defini dramaturgia a patru autori: Samuel Beckett, Eugène Ionesco, Jean Genet si Harold Pinter. Esslin a comparat Teatrul absurdului cu Mitul lui Sisif de Albert Camus, a carui filozofie existentialista proclama lipsa de sens a vietii. John Calder, editor de teatru si prieten apropiat al lui Samuel Beckett, spune despre aceasta carte a lui Esslin ca este “cel mai influent text teatral al anilor ‘60”.
Cariera lucrarii a continuat insa si dupa deceniul respectiv, ultima editie, cu o noua prefata a autorului, care povesteste istoria acestei carti, a aparut în 2003.