Evenimente : Altele

Noaptea Institutelor Culturale 2012

Cea de-a sasea editie a Noptii Institutelor Culturale, unul din cele mai populare evenimente culturale bucureştene, va fi sarbatorita pe 22 iunie 2012. 14 centre şi institute culturale membre EUNIC isi deschid larg portile pentru publicul iubitor de cultura la o noapte alba, plina de evenimente şi surprize, informeaza site-ul ICR.

Consumatorii de cultura vor avea la dispozitie o noapte alba in care se vor bucura de filme, expoziţii de fotografie sau instalaţie video, lansari de carte, lecturi publice, concerte felurite, teatru, jocuri de societate, concursuri şi delicioase surprize gastronomice.

Anul acesta, Noaptea Institutelor Culturale este organizata de 14 centre şi institute culturale: British Council, Centrul Ceh, Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Institutul Camões/Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Goethe-Institut, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura „Vito Grasso“, Institutul Polonez, Centrul Cultural si de Informare al Ucrainei si Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“.

Pentru deplasarea intre centrele in care au loc evenimente, pasionaţii de cultura vor avea la dispoziţie o cursa speciala RATB, informeaza ICR.

Noaptea Institutelor Culturale a crescut cu fiecare an atât ca numar de organizatori, ca numar de evenimente, cât şi ca numar de participanţi, fiind unul din cele mai vizibile şi apreciate evenimente din Bucureşti.

Programul principalelor evenimente in Noaptea Institutelor Culturale:

• Forumul Cultural Austriac
la sediul Centrului Cultural al Ungariei
Str. Gina Patrichi (Orlando) nr. 8

00.30 / Proiectia filmului Rapirea neintentionata a doamnei Elfriede Ott, regia: Andreas Prochaska (Dor Film)
In anul 2011, filmul a fost distins in Austria de trei ori, pentru cel mai bun scenariu, cea mai buna muzica şi cel mai bun film.
Pentru a-si imbunataţi viaţa, Horst incaseaza timp de doi ani pensia bunicii sale decedate. Nu are probleme pâna in momentul in care un om politic local isi anunta vizita pentru a o felicita de ziua de nastere. Foarte decis, prietenul sau Toni imprumuta de la spitalul din apropierea casei o doamna in vârsta. Din intâmplare, persoana imprumutata este cunoscuta actrita Elfriede Ott. Disparitia pacientei creeaza valuri, iar Horst si Toni se adâncesc in incurcaturi.

• Centrul Ceh
Str. Ion Ghica nr. 11 (lânga Biserica Rusa)

Intr-o singura noapte din an lasam la o parte arta pretentioasa, subiectele serioase si pregatim, in schimb, un mix de cultura pop. Puteti alege intre un meci de fotbal transmis live, hochei de masa si baschet, versiunea completa a serialului Arabela, o istorie a trailerului si le puteti savura impreuna cu cea mai populara bautura a Cehiei, berea. Pe deasupra, câtiva artisti cehi vor interveni in spatiul cladirii, facându-l de nerecunoscut.

Sala Mare
21.45-23.45 / Workshop on how to love football
Oana Tanase, critic de arta si curator MNAC , va „curatoria” un meci de fotbal, workshop pentru intelectuali si consumatori de cultura, cu studiu de caz pe o partida live, din sferturile de finale Euro 2012.

Sala Mica
19.30-02.00 / Arabela (1979), Cehoslovacia, regia: Václav Vorlícek, 390 min
Mult timp am rezistat insistentei prietenilor Centrului Ceh de a proiecta serialul cu care au copilarit, in cele din urma insa am cedat si suntem dispusi sa deschidem aceasta masina a timpului, care va va teleporta câtiva zeci de ani in urma, intr-o lume populata de personaje ca Rumburak, Fantomas, inelul si pelerina fermecata.

Gradina de beton
19.30-02.00 / Baschet & Czech Ice Hockey
20.00-02.00 / The evolution of Trailers
40 de filme clasice de lungmetraj, din intreaga lume si cehesti, condensate in doua ore de trailere.

Everywhere
Intervention
Trei artisti cehi vor interveni in familiarul spatiu al Centrului Ceh, creând lucrari si instalatii site-specific: Dragan Stojčevski, performer si muzician, Lucia Škandíková, actrita si Pavel Sterec, artist vizual, rezidentul Centrului Ceh.

• Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“
Str. Vasile Lascar nr.96 (lânga Piata Gemeni)

17.00-18.00 / Invatati limba turca
O lectie demonstrativa de limba turca pentru incepatori
18.00-21.00 / Proiectia filmului A fost odata in Anatolia, regia: Nuri Bilge Ceylan

Ateliere de creatie artistica
– Ebru (pictura pe apa). Ebru este arta de a picta pe apa, desenele realizate fiind transpuse pe hârtie.
– Tir cu arcul traditional turcesc – atelier sustinut de Mustafa Akdoğan. Prezentarea detaliilor tehnice privind construcţia arcurilor si sagetilor. Tir cu arcul.
– Arta TEZHIP (aurirea) – arta decorativa aflata in strânsa legatura cu hüsnühat (caligrafia)
– HÜSNÜHAT (caligrafia otomana) – practica artistica a scrisului de mâna, sau caligrafie, şi prin extensie a crearii de carţi.
– modelarea sticlei (pipe de suflat).

21.00-22.00 / Recital de baglama (instrument cu 3 corzi); se va alatura si o trupa de dansuri traditionale turcesti.
22.00-24.00 / Expozitie de arta culinara turceasca

• Centrul Cultural al Ungariei
impreuna cu Forumul Cultural Austriac si Goethe-Institut
Str. Gina Patrichi (Orlando) nr. 8

16.00 / Iepuraşul işi invinge frica. Poveste citita in trei limbi (româna, maghiara, germana), urmata de workshop pentru copii.
17.00 / ORIGAMI & RUBIK – workshop şi concurs. Va invitam sa va aduceţi cubul Rubik de acasa, sunt programate multe surprize!
18.00 / Re-buttoned: Hungarian is in Fashion! (expoziţie de moda şi design). In 2011, in Ungaria s-a lansat un concurs de fashion design a carui iniţiativa era popularizarea şi aplicarea elementelor tradiţionale ungureşti in designul contemporan. Design Terminal din Budapesta porneşte cu aceasta colecţie intr-o calatorie in Europa, prima oprire fiind in Bucureşti.
22.00 / Dansuri populare maghiare. In Ungaria in anii 70-80 fenomenul Casei dansului popular s-a transformat intr-o mişcare tacita anti-comunista, devenind ulterior o expresie a intoarcerii la valorile tradiţionale in cultura maghiara, fiind o alternativa cool a discotecilor in Ungaria de azi.
24.00 / Midnight gulaş! Pe tot parcursul nopţii in curte veţi putea cumpara cârnaţi prajiţi cu bere, iar mai spre seara bucatarul nostru va va arata cum se face adevaratul gulaş unguresc la ceaun şi, bineinţeles, la miezul nopţii va va invita sa şi gustaţi.

• Institutul Cultural Român impreuna cu Delegaţia Wallonie Bruxelles
Aleea Alexandru nr. 38

Jazz, dans, poezie, fotografie, film – bere Grolsch, cafea „Gheorghe Florescu” şi clatite „Yvelline”, multa buna dispoziţie şi veselie.

Sala Mare
17.00-18.30 şi 20.00-21.30 / Cursuri de dans „Romana”
In secolul al XIX-lea la Braşov se naştea un dans de societate unic şi original. Dansul a fost preluat de toate comunitaţile Transilvaniei, in pofida rivalitaţlor naţionale din epoca. ICR va invita la o lecţie pentru public susţinuta de maestra Nermina Damian. Accesul este gratuit, dar va rugam sa va inscrieti din vreme.

19.00 / Vernisajul expozitiei „Danube, a flowline” a fotografului ceh Pavel Hroch
Expoziţia urmareşte, in cei 300 de km parcurşi de autor de-a lungul Dunarii, punctele comune ale etniilor şi culturilor diverse. Fotografiile lui Pavel Hroch surprind cu naturaleţe pescuitul, lucrul in zonele industrale riverane, obiceiurile religioase la sat, dar şi elemente care transcend graniţele, unind macro-regiunile Dunarii intr-o identitate distincta.

22.15-23.30 / Scurtmetraje Valonia-Bruxelles
Nu doar scurtmetraje, ci filme scurte despre care se vorbeste indelung! La Noaptea Institutelor Culturale, Valonia-Bruxelles aduce o selecţie speciala care cuprinde câteva dintre cele mai recente si mai laudate scurtmetraje belgiene francofone (prezentate in versiune originala in limba franceza, cu subtitrare in limba engleza):

L’appel / The Calling / Chemarea, regia Cécile Mavet, 2011 / 19’ / fictiune
Fosta balerina, Anne se consacra de acum inainte lui Dumnezeu. Dar atunci când se pregateste sa faca juramintele, nelinistea se instaleaza, caci chemarea corpului nu este aceeasi cu chemarea spiritului…

Ciao Bambino, regia Thibaut Wohlfahrt, 2011 / 19’30’’ / fictiune
Nadine merge cu Baptiste la mare cu ocazia aniversarii. Intre confidente si respingeri, mama si fiu vor incerca sa gaseasca cuvintele pentru a se apropia.

Dos au mur / Back against the wall / Cu spatele la perete, regia Miklos Keleti, 2011 / 13’30’’ / fictiune
Un barbat si o copila intra intr-un magazin de la o benzinarie. Fetita este in stare de soc caci tocmai au lovit cu masina o caprioara, dar se pare ca nu este singurul lucru care o preocupa…

Youssouf le souffleur / Walter the whisperer / Youssouf sufleorul, regia Lia Bertels, 2011 / 5’30’’ / animatie
Din mica sa trapa de sufleor, un copi inspirat sopteste la urechile lumii cuvintele pe care aceasta le va exprima in secunda urmatoare. Dar vântul sufla cu putere.

Duo de volailles, sauce chausseur, regia Pacale Hecquet, 2011/ 6’/ animatie
Viata tine deseori de un fir de ata. Câteodata, acest fir nu este decât intrerupatorul unui lampadar. Și daca problema – de viata sau de moarte – depindea de faptul daca lampa ramâne deschisa sau inchisa ? Cursa dintre vânator si prada sa va fi descrisa pe muzica.

23.45-00.15 / Scurtmetraje bursieri ICR
W*EASTERN, regia Olivia Mihalţianu, bursiera la Cité des Arts din Paris, cu sprijinul ICR (Bursa Constantin Brâncusi)
AD/HD Back on track, regia Daniel Wetherell, Norvegia, 2010. Regizorul a participat la Cursurile de limba, cultura şi civilizaţie româneasca de la Braşov, 2011.

00.30-01.30 / Filme Aristoteles 2011
Momentky, regia Veronika Janeckova, producǎtor Eliza Zdru, imagine Inese Tikmane, montaj Gabi Bazalici.
Gutuiul japonez, regia Mara Trifu, producǎtor Biljana Dolevska, imagine Radu Gorgos, montaj Paula Onet.

Gradina ICR:
18.30-20.00 / Poezia de azi işi intâlneşte traducatorii
Autori şi bursierii-traducatori vor lectura in româna, germana, italiana, rusa, sârba, spaniola, ucraineana, turca. Poeta croata Bozica Jelusic va citi in limba materna, urmând o lectura in româna.

20.30-22.00 / Concert de chitara şi contrabas Quentin Dujardin – Boris Schmidt
Absolvent al Conservatorului din Ciney, familiarizat cu chitara clasica, cu armonica şi orga, Quentin Dujarin (n. 1977) a susţinut peste 350 de concerte. Apropiat de comunitaţi din Andalusia, Maroc, Paraguay, atent la amestecurile sonore şi compozitor pasionat, muzica sa este „o somptuoasa invitaţie la calatorie!” (Guitarist Magazine).

22.30-00.00 / Concert Jazzappella
Jazzappella, grup vocal a cappella infiinţat de András Zoltán, abordeaza standarduri de jazz, teme de musical şi şlagare pop-rock intr-o maniera proprie. Ansamblul de şase voci işi propune provocarea in care fiecare voce in parte este „un instrument” in sine, creând un tot omogen şi armonios, plin de energie şi fantezie. Piese precum Chanson d’amour sau Seaside Rendezvous, dar şi compoziţii şi aranjamente proprii care aşteapta sa fie descoperite de publicul larg, ca şi de cel mai rafinat, formeaza repertoriul Jazzappella.

La noapte alba a institutelor, la ICR ne vor ajuta voluntarii din echipa A.R.C.E.N.

• Institutul Camões la Institutul Francez
Bulevardul Dacia nr. 77

Anul acesta Institutul Camões sarbatoreşte muzica fado la Institutul Francez!
Din noiembrie 2011, data la care a fost declarat Patrimoniu Imaterial al Umanitaţii de catre comisia UNESCO, fado-ul nu mai aparţine doar Lisabonei şi Portugaliei. Fado-ul este acum al tuturor. Maria Raducanu, acompaniata de pianistul Sorin Terinte, va demonstra intocmai universalitatea acestei muzici, printr-un spectacol original cu piese de fado in limbile portugheza, franceza şi româna.
Aflaţi povestea acestei muzici din expoziţia Fado, Patrimoniu al Umanitaţii, alcatuita de instituţii culturale din Lisabona.
Cei care vor sa işi testeze cunoştinţele despre Portugalia sunt invitaţi la concursul cu premii de pe terasa Institutului Francez.
Iar pentru curioşi, pofticioşi şi impatimiţi, in curtea institutului, alaturi de gastronomia franceza, şi ea distinsa ca patrimoniu UNESCO, va fi prezent şi magazinul cu delicatese portugheze, Gala Food.

19.00 / Magazin de delicatese portugheze Gala Food / Curte
21.00-22.00 / Concert de Fado: Maria Raducanu şi Sorin Terinte / Atrium
22.30-22.45 / Concurs cu premii – Ce ştiţi despre Portugalia? / Terasa

• Institutul Italian de Cultura
Aleea Alexandru nr. 41

Un puzzle de cultura italiana

20.00 / Selecţie de scurtmetraje premiate la Festivalul internaţional de scurtmetraje Maremetraggio:

Primavera / Primavara , regia: Marco Danieli, Italia 2006, durata: 10’; film mut
Un batrân işi petrece zilele intre secţia de terapie intensiva, unde o ingrijeşte pe soţia sa care este in coma, şi singuratatea casei sale in care amintirile unei vieţi intregi dispar incetul cu incetul. Intâlnirea in spital cu o tânara mama care-şi ingrijeşte fiul adolescent (intâlnire compusa numai din priviri şi mici gesturi intre doua persoane pe care le apropie o durere care nu are nevoie de cuvinte), il smulge brusc din izolarea sa cenuşie şi inerta.

Il lavoro / Slujba, regia şi scenariul: Lorenzo de Nicola, Italia 2007, durata: 15’; film in limba italiana, subtitrat in limba engleza
Silvano aşteapta un raspuns dupa ce a susţinut un interviu foarte important pentru un job. Starea lui de nervozitate intra in conflict cu cea a familiei care deja sarbatoreşte. Dar când in sfârşit suna telefonul, raspunsul va fi cât se poate de ieşit din comun.

Uova / Oua,, regia şi scenariul: Alessandro Celli, Italia 2007, durata: 5’; film mut
Bicicleta, cumparaturile la magazinul din colţ, drumul in graba acasa pentru a pregati micul dejun. O dimineaţa ca toate celelalte.

Tana / Vizuina , regia şi scenariul: Giuseppe K. Maglietta, Italia 2007; durata: 9’; film in limba italiana, subtitrat in limba engleza
Un copil se joaca pe straduţele dintr-un cartier de periferie in timp ce, nu departe de el, o tânara africana se prostitueaza. Pentru a scapa de o razie a poliţiei, tânara se refugiaza pe aceleaşi straduţe şi, in timp ce se porneşte o furtuna de vara, il intâlneşte pe copilul care o ajuta sa scape de poliţie.

Do you see me? , regia: Alessandro de Cristofaro, scenariul: Alessandro Abbate, Italia 2006, durata: 13’22’’; film in limba engleza, subtitrat in limba italiana
Gilberto confecţioneaza rame şi tocmai priveşte cu satisfacţie la ultima sa realizare. Dar femeia din fotografie se mişca cu adevarat? Rama este oare o poarta catre o dimensiune paralela? Şi cum putem fi siguri de ceea ce numim “timp”?

21.00 / Concert extraordinar susţinut de Maestrul Maurizio Mastrini – singurul pianist din lume care cânta invers
Maurizio Mastrini este unul dintre cei mai mari pianişti şi compozitori din panorama muzicala şi instrumentala internaţionala. Compoziţiile lui sunt o veriga de legatura intre canoanele clasice ale muzicii şi noua Muzica Clasica Contemporana, printr-un studiu de cercetare cult şi emoţional, care se contopeşte, in unele fraze, cu dodecafonia, insa fara a recepta duritatea armonica a acesteia din urma. Artist nonconformist, care poarta codiţe şi rasta si cânta desculţ: Este o necesitate a mea – explica Maestrul – pentru ca sunetul se calibreaza şi cu utilizarea pedalelor şi, pentru o mai multa sensibilitate, prefer sa am picioarele goale, altfel ar fi ca şi cum aş cânta cu manuşi şi este absolut simplu pe scena, la fel cum este şi in viaţa cotidiana, in timpul concertului discutând cu publicul. S-a consacrat la nivel internaţional in calitate de compozitor in 2009, când a realizat primul album, Il Mio Mondo al Contrario, in care interpreta compoziţii clasice şi originale de la coada la cap, dupa care au urmat albumele Il Profumo della Musica şi Contrario. In ultimii trei ani acesta a realizat doua turnee şi a cântat in intreaga lume. Asculta
Pentru interviuri: [email protected]

22.00 / Puzzle gastronomic

23.00 / Omagiu adus regizorului Michelangelo Antonioni la centenarul naşterii sale
Professione: reporter / Pasagerul, drama, Italia 1975; regia: Michelangelo Antonioni; cu: Jack Nicholson, Maria Schneider, Ian Hendry, Jenny Runacre, Angel Del Pozo; durata: 126’; film in limba engleza cu subtitrari in limba italiana.
Când un calator moare subit, jurnalistul David Locke (Jack Nicholson) ii preia identitatea. Folosind agenda decedatului ca ghid, Locke calatoreşte prin Europa şi Africa, intâlnindu-se cu traficanţi de arme periculoşi şi indragostindu-se de o frumoasa tânara (Maria Schneider). Dar noua libertate are şi un preţ, Locke realizând treptat ca este depaşit de situaţii.
Având parte de o intrepretare ca un adevarat tur de forţa a lui Jack Nicholson, Pasagerul a câştigat premiul Bodil in 1976 pentru Cel mai bun film european şi a fost nominalizat pentru Palme D’Or la Festivalul de film de la Cannes.

Expozitia Roma inedita – un omagiu adus Romei de fotografa Rodica Marinescu, care surprinde o Roma mai puţin ştiuta, mai puţin umblata şi care nu se arata vizitarorilor la prima intâlnire. Expoziţia este deschisa in perioada 6-30 iunie.

• Institutul Polonez din Bucureşti / Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei la Bucureşti
la Clubul Green Hours, Calea Victoriei nr. 120
Va invitam sa petreceţi alaturi de noi o noapte de neuitat, in atmosfera Campionatului European de Fotbal 2012. Am pregatit pentru voi numeroase activitaţi puse la cale in spiritul prieteniei polono-ucrainene.

18.00 / Serie de ateliere pentru copii… şi parinţi!

20.00 / Concert DAGADANA
Dagadana este un trio polono-ucrainean, care imbina diferite genuri muzicale. Jazz impletit cu folk şi electronica, voci calde, sunete surprinzatoare – reţeta formaţiei pentru o muzica de succes. Trio-ul este format din Daga Gregorowicz (voce, electronica), Dana Vynnytska (voce, clape) şi Mikołaj Pospieszalski (contrabas, vioara).

22.00 / Proiecţia filmului Arta libertaţii / Sztuka wolności, regia Wojciech Słota, Marek Kłosowicz, Polonia, 2011, 70 min., documentar subtitrat in limba engleza
Filmul prezinta fenomenul alpinismului polonez in anii ’70 şi ’80, când socialismul realist atinsese apogeul in Polonia. In ciuda situaţiei economice dificile din ţara, polonezii organizau expediţii costisitoare in Munţii Himalaya, devenind unii dintre cei mai apreciaţi alpinişti din lume.

23.20 / Proiecţia filmului De la Siciul Cazac la Siciul Spaţial / Від Січі Козацької до Січі Космічної, Ucraina, 25 min., documentar subtitrat in limba engleza
Un film despre realizarile Ucrainei in domeniul tehnologiei spaţiale.

In miez de noapte va aşteptam cu produse tradiţionale poloneze şi ucrainene. Mâncaruri şi bauturi dintre cele mai complicate şi mai savuroase din bucataria celor doua ţari.

1.00 / Proiecţia filmului Jucarii / Zabawki, regia Andrzej Wolski, Ucraina, 2011, 52 min., documentar subtitrat in limba engleza
Cum şi cu ce se jucau copiii in Polonia, in perioada comunista? Se bucurau oare aceştia de aceleaşi jucarii ca cei din Vest?

Surprize!
Ascunse prin diferite colţuri ale clubului, veţi gasi multe alte atracţii şi… un televizor J!

Concurs
De la inceputul Nopţii şi pâna aproape de miezul ei, puteţi participa la un concurs-ancheta, cu intrebari din culturile poloneza şi ucraineana. Merita! Premiile sunt generoase! Va aşteapta gadget-uri oficiale EURO 2012!

• British Council
Calea Dorobantilor nr. 14

LONDON 2012
La aceasta ediţie, British Council te invita la o seara activa dedicata Jocurilor Olimpice 2012!
Te aşteptam cu un program ce te va menţine in forma pe toata durata evenimentului:

Olimpiada de boardgames
* Iţi va testa atenţia la detalii, cunoştinţele şi abilitaţile strategice in cele patru runde ale competiţiei – câştigatorii vor fi recompensaţi cu premii tematice!

Triatlonul @British
* In loc de inot, ciclism şi alergare, te provocam la trei probe inedite şi culturale, dar la fel de competitive. Ia inca doi prieteni şi inscrieţi-va echipa la triatlonul de la biblioteca @British!

Meci demonstrativ de dezbateri
* O competiţie de idei organizata alaturi de partenerii noştri, ARDOR Muntenia, ţinuta de campioni ai concursurilor de dezbateri internaţionale. Tema: (evident) sportul!

Sports Pub Quiz
* Rezervat pasionaţilor de sport, competiţie şi distracţie in echipa!

Are you fit to be an athlete?
* Specialiştii de la WorldClass iţi vor spune ce sport ţi se potriveşte şi care este regimul de viaţa şi condiţia fizica a sportivilor de top.

Pasionat de jurnalismul sportiv?
* Razvan Spiridon iţi va povesti despre particularitaţile jurnalismului sportiv şi despre relaţiile dintre vedetele din sport şi reprezentanţii breslei.

Intâlnire cu sportivi olimpici români!
* Surprizele se vor ţine lanţ!
Seara va continua cu proiecţii de filme despre sport şi Londra, din colecţia British Council, producţii realizate intre 1940 şi 1950!

O minte sanatoasa intr-un corp sanatos
* Iţi faci abonament la biblioteca pe parcursul evenimentului şi iţi oferim o saptamana de acces gratuit la unul dintre cluburile WorldClass din Bucureşti. Daca prinzi gustul, poţi sa ramâi membru, pentru ca vei primi şi reduceri de 25-40% pentru abonamentele individuale la centrele WorldClass.
Evenimentul va fi presarat şi cu alte surprize pe care le vei descoperi la faţa locului sau urmarindu-ne pe site sau pe Facebook!

• Goethe-Institut
la Centrul Cultural al Republicii Ungare
Str. Gina Patrichi (Orlando) nr.8

20.00 / Vaca Rosmarie de Andri Beyeler, regia Theo Herghelegiu, muzica Edi Jighirgiu – lectura scenica şi cântari bestiale
Idila rurala. Un sat cu câmpuri şi pajişti, iar la marginea sa o ferma. Animalele traiesc fericite şi mulţumite alaturi de fermierul lor. Cu excepţia vacuţei Rosmarie: fiindca ea le ştie mereu pe toate, strica atmosfera buna! Intr-o zi fermierul nu mai suporta situaţia şi-şi trimite vaca in Africa.O piesa despre migraţie? Despre globalizare? Despre rezolvarea conflictelor? In orice caz, o distracţie bestiala pentru spectatorii cu vârste intre şase şi şaizecişişase de ani.

00.30 / Proiectia filmului Das Leben der Anderen / Viaţa celorlalţi, regia: Florian Henckel von Donnersmark, 2006, 138 min., subtitrat in limba engleza
Un ofiţer de securitate est-german primeşte misiunea de a spiona un dramaturg banuit de planuri subversive la adresa regimului comunist. In scurt timp, sensibilul şi meticulosul securist va fi fascinat de lumea ce o descopera prin intermediul microfoanelor care impânzesc casa scriitorului. Dar, odata pornit, teribilul sistem de opresiune nu mai poate fi oprit…

• Institutul Cervantes
Str. Marin Serghiescu nr. 12

El Día E / Ziua Limbii Spaniole – 23 iunie 2012
Programul Instituto Cervantes celebreaza deopotriva Noaptea Alba a Institutelor Culturale şi Ziua Limbii Spaniole – El Día E – la Fiesta de todos los que hablamos español (www.eldiae.es). Pe toata durata evenimentului, vizitatorii vor putea scrie carţi poştale ilustrate cu poemele lui Nicanor Parra, pe care Instituto Cervantes le va expedia prin poşta in data de 23 iunie. De asemenea, vizitatorii vor primi un numar pentru tragerea la sorţi a 10 premii oferite la miezul nopţii.

18.30 / Hojas de Parra – Lectura din poemele scriitorului chilian Nicanor Parra
Lectura este un omagiu adus marelui scriitor chilian – Premiul Cervantes pentru Literatura 2011 – cu prilejul sarbatoririi Zilei S, Ziua Limbii Spaniole / El Día E – La fiesta de todos los que hablamos español.
Participa: Marin Malaicu Hondrari, Ciprian Maceşaru.

19.30 / Lansarea noii traduceri a romanului Tunelul de Ernesto Sábato, Editura Humanitas Fiction, Serie de autor Ernesto Sábato, traducere de Tudora Şandru-Mehedinţi.
“Inca de la apariţie, in 1948, in revista Sur a Victoriei Ocampo, romanul Tunelul s-a bucurat de aprecierile elogioase ale unor mari scriitori ca Thomas Mann, Graham Greene şi Albert Camus, autorul fiind considerat un „clasic existenţialist“.”
Participa: Denisa Comanescu, Tudora Şandru-Mehedinţi, Andrei Ionescu
Eveniment organizat in colaborare cu Editura Humanitas Fiction.

20.30 / Agua y Pozo. Concert de flamenco cu Pilar Díaz Romero şi Tiberiu Gogoanţa.
Ritmuri de chitara şi o voce de foc, intr-un recital in pur stil spaniol, chitaristul Tiberiu Gogoanţa şi cantaora Pilar Díaz Romero ne invita sa cunoaştem palos flamenco: Taranta, Soleá por Bulería, Tangos, Alegrías , Sevillanas şi Rumba flamenca.
Recital organizat in colaborare cu Asociaţia Culturala Kitarodia.

21.30 / Trans-Europa. Micro-povestiri fotografice.
Fotomontaj audiovizual de Jesús Salvador, in prezenţa autorului. 150 de imagini intr-un sfert de ceas. Audiovizualul Trans – Europa Micro Relatos ne invita la o calatorie fotografica prin diverse oraşe europene, apropiindu-ne de cultura, obiceiurile şi viaţa locurilor vizitate. “Fiecare fotografie este un instantaneu “furat” locului respectiv şi chipurilor fotografiate, oameni pe care nu i-am rugat sa-mi pozeze; consider ca fotografia trebuie sa surprinda firescul momentului” spune autorul.

22.00 / Tortilla de scurtmetraje spaniole, subtitrate in limba engleza
Striptease, regia Juan Carlevaris (9′)
Dulce, regia Iván Ruiz Flores (14′)
Interés Variable, regia Felipe Pardo (12′)
En la próxima parada, regia Luis Francisco Pérez (19′)
La familia de mi novia, regia Guillermo Chapa (12′)
Fase terminal, regia Marta Génova (13′)
La lavadora, regia Ana Aurora Rodriguez & Andrea Correa (12′)
Con dos años de garantía, regia Juan Parra Costa (17′)
Proiecţii organizate in colaborare cu Festivalul Kinofest.

00.00 / Inceputul Zilei Limbii Spaniole.
Degustare de produse tipic spaniole in colaborare cu restaurantul Alioli.

00.30 / Proiecţia filmului 18 comidas, Spania 2010, regia Jorge Coira, 102 minute, v.o. spaniola, subtitrare in engleza.
Sinopsis: 18 comidas relateaza şase istorii care se deruleaza in interval de o zi. Un film cu un format deloc convenţional – are scenariu, dar dialogurile sunt deschise improvizaţiei – o calatorie printre 18 tipuri de mâncare (mic dejun, dejun şi cina) care lasa spectatorul sa simta ca participa la unul din acele momente care uneori pot schimba viaţa unui om…

• Institutul Francez
Bulevardul Dacia nr. 77

Din noiembrie 2011, data la care a fost declarat Patrimoniu Imaterial al Umanitaţii de catre comisia UNESCO, fado-ul nu mai aparţine doar Lisabonei şi Portugaliei. Fado-ul, ca si gastronomia franceza sunt acum ale tuturor. Patrimoniul imaterial este tema in jurul careia Institutul Francez si Institutul Camoes au ales sa scrie povestea acestei Nopti a Institutelor din 2012.

17.30-18.30 / Atelier «Povesti si masti» ( Mediateca IFB)
Animat de Alina Darian

18.00-23.00 / Ateliere – Espace Cours de langue
Atelier 1: Connaissez-vous la gastronomie française ?
Atelier 2 : En-chantons-nous! Découvrons la France (ses villes et régions) à travers la chanson française!
Atelier 3 : Paris-ville lumière
Atelier 4 : Connaissez-vous le cinéma français ?

19.00 / Concert «Cercuri… de la Chopin la Liszt» sustinut de pianistul Nicolae Dumitru (Sala Elvire Popesco)
Pianistul descopera frumusetea comunicarii cu publicul teatral, prin Mastile puse la dispozitie cu atâta generozitate de catre Marii Maestri. In spatele unui Liszt tunator si omniprezent, intotdeauna acel Chopin discret si profund, ca un suvoi de adâncuri: impetuos, navalnic si tainuit. Uneori clocotind furtunos, alteori lin si lucind in lumina lunii. Aceasta arcada peste timp si genuri artistice, valorificând scena teatrala ca o arena a dialogului intre epoci si arte trebuie sa ia sfârsit.

19.00-20.00 / Caragiale l’éternel (Mediateca IFB)
Fragment din piesele O noapte furtunoasa, Conu Leonida fata cu reactiunea, O scrisoare pierduta, cu elevii Școlii Centrale

20.30-01.00 / Scurtmetraje (Sala Elvire Popesco)
Cu ocazia Nopţii Institutelor Culturale, Institutul Francez va prezenta, la Cinema Elvira Popescu, o selecţie de scurtmetraje obţinute prin amabilitatea Festivalului European de Scurtmetraj de la Brest si un program de filme de animaţie, grupate sub genericul Ah ! L’Amour…
In noiembrie 2012, va avea loc ediţia a 27-a a Festivalului European al Filmului Scurt de la Brest. Dedicat scurtmetrajelor europene de toate genurile, festivalul din Brest incepe un parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti in vara aceasta, prin programarea unor retrospective din ultimii ani la Cinema Elvira Popescu. O prima programare a avut loc in perioada 14-16 iunie 2012, iar pe a doua v-o oferim cu ocazia Nopţii Institutelor Culturale.
Filmul de animaţie cunoaste o adevarata revoluţie in momentul de faţa nu doar in Franţa, ci in toata Europa. Pentru aceasta noapte, Institutul Francez va propune o selecţie de scurtmetraje europene, grupate sub genericul Ah ! L’Amour…, si care include scurtmetraje ale unor animatori celebri: Ducki Tomek (Ungaria), Jérémy Clapin (Franţa), Arnaud Demuynck (Belgia) sau Bruno Collet (Franţa).

21.00 / Concert Maria Raducanu (Atrium IFB)
Maria Raducanu, acompaniata de pianistul Sorin Terinte, va demonstra intocmai universalitatea acestei muzici, printr-un spectacol original cu piese de fado in limbile portugheza, franceza şi româna. Aflaţi povestea acestei muzici din expoziţia Fado, Patrimoniu al Umanitaţii, alcatuita de instituţii culturale din Lisabona.

22.30 / Concurs cu premii – Ce stiti despre Franta?
Cei care vor sa işi testeze cunoştinţele despre Franta sunt invitaţi la concursul cu premii de pe terasa Institutului Francez.

Pe durata intregii seri:
Canapeaua poetica (Terasa IFB)
Les Improphiles – trupa de improvizatie a Universitatii Bucuresti
Instalatie Pif realizata de Dan Perjovschi pentru expozitia Pif in România, erou al Epocii de aur (IFB)
Nocturna expozitia Pif in România, erou al Epocii de aur (Sala Dalles)
Delicatese pentru cei pasionati de gastronomia franceza, dar si de specialitatile portugheze, oferite de: Brioche Dorée, Ici et Là, Madame Lucie si Gala Food.
Degustare de vin oferita de Domeniile Franco-Române.
Sursa: hotnews.ro