De Citit : Știri

Silviu Purcarete a demarat filmarile pentru ”Undeva la Palilula”

| 26 octombrie

Au inceput filmarile la filmul de lungmetraj Undeva la Palilula scris si regizat de Silviu Purcarete, produs de catre Libra Film.
Undeva la Palilula a castigat in 2006 finantare la concursul de scenarii organizat de Centrul National al Cinematografiei si face parte din portofoliul de proiecte al casei de productie Libra Film finantate prin programul MEDIA al Uniunii Europene. Scenariul a fost apreciat si la nivel international, castigand in 2005 premiul Balkan Fund al Festivalului de Film de la Salonic si a primit de asemenea o finantare din partea Medienboard – Germania.
Filmarile au inceput pe 14 octombrie, in Bucuresti, intregul decor al filmului fiind construit intr-un platou improvizat intr-o hala industriala dezafectata de 10000 mp, din uzinele Republica.
Undeva la Palilula devine astfel cel mai ambitios si costisitor proiect romanesc de film din ultimii ani, din punct de vedere al decorurilor si efectelor speciale. Scenografii au recreat atmosfera unui spital de provincie din anii 60, care are o curte interioara prin mijlocul careia va trece locomotiva unui tren. De asemenea, in platou se vor amenaja si alte decoruri cum ar fi un lac, o livada, cimitir, toate acestea in marime naturala.
Protagonistul filmului este Serafim, proaspat absolvent al scolii de Medicina, care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula, un orasel fantoma, pierdut in mijlocul campiei valahe. Un sanatoriu-lazaret, spital improbabil, clinica ginecologica intr-un loc unde nu se naste nici un copil. Palilula e un loc unde derizoriul coexista cu lucruri fermecatoare, iar populatia din oras e izolata pentru eternitate in betie, petreceri si orgii. Filmul urmareste periplul doctorului Serafim prin Palilula, pe perioada mai multor ani si anotimpuri.
Din distributia filmului fac parte actori romani de renume precum Razvan Vasilescu, George Mihaita, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii sau Ioana Craciunescu.
Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj – Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare Fateless, regia Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz) si Mansfeld.
De asemenea, publicul il va putea revedea intr-un rol principal pe Constantin Chiriac, directorul Teatrului National din Sibiu si al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, ramas in memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nila din filmul Morometii de Stere Gulea.
Marcel Iures si Marius Manole intregesc o distributie care numara peste 50 de actori, in majoritate provenind de la teatrele cu care Silviu Purcarete a colaborat in ultimii ani: Sibiu, Craiova, Cluj, Iasi
Silviu Purcarete este unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru din Romania si Europa. Are o experienta de peste 30 de ani si a realizat spectacole memorabile in special la Teatrul National din Craiova sau, recent, la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinator al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai buna regie teatrala in 1995 si Premiul pentru excelenta artistica al Fundatiei Hamada (Festivalul International de la Edinburgh 1991). Spectacolul Faust realizat la Teatrul din Sibiu a fost recent unul din capetele de afis ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.
Alaturi de Silviu Purcarete se afla colaboratorii sai deja constanti, asociati succeselor teatrale de prestigiu din ultimii ani: scenografii Helmut Sturmer si Dragos Buhagiar, creatoarea costumelor Lia Mantoc si compozitorul Vasile sirli. Operatorul filmului este Adrian Silisteanu, care a colaborat in ultimii ani cu regizorul Adrian Sitaru la filmele Valuri si Pescuit sportiv. Producatorul executiv al filmului este Tudor Giurgiu.
Helmut Sturmer a semnat scenografia pentru filme de referinta ale cinematografiei romane, precum Duhul aurului, in regia lui Dan Pita si Mircea Veroiu, Dincolo de nisipuri, in regia lui Radu Gabrea, Tanase Scatiu, regia Dan Pita sau Ratacire, regia Alexandru Tatos. Este laureat al Premiului Criticii Ungare pentru cea mai buna scenografie si cele mai bune costume (2006) si Premiul UNITER pentru cea mai buna scenografie (2007).
Vasile sirli a colaborat cu regizori precum Mircea Daneliuc (Glissando), Nicu Stan (Un echipaj pentru Singapore), Constantin Chelba (Astfel – Premiul Uniunii Compozitorilor din Romania) sau Titus Muntean (Caravana cinematografica). in Franta, incepand cu 1990, este director muzical la Parcul Disneyland Paris.
Silviu Purcarete despre film:
Palilula nu e nicaieri, adica e pretutindeni.
Este o mica insula din campia valaha, compusa din pulberea unei planete indepartate, unde nu se stie prea bine daca oamenii mint, viseaza sau traiesc cu-adevarat.
La Palilula, animalele (broaste sau tapi) mint si delireaza ca si oamenii, cu care de altminteri coexista intr-un spirit de solidaritate fraterna.
La Palilula mortii sunt la fel de petrecareti ca si viii, guresi si betivani.
La Palilula, nici un aparat conceput de un spirit uman, civilizat, nu poate functiona. La Palilula nimeni nu munceste, dar toti isi umplu burdihanele.
La Palilula nu se naste nici un copil. La Palilula, tineri sau batrani, adultii nu au trecut de pragul copilariei; Palilula este un teren al jocului tardiv.
Palilula este Infernul cu miros de Paradis.
Palilula este Paradisul mistuit de flacarile Infernului.
Bugetul filmului este de aprox. 1.600.000 Euro
Filmul va fi distribuit pe ecranele din Romania in anul 2011 iar producatorii intentioneaza sa faca premiera mondiala in 2010, in cadrul Festivalului de Film de la Venetia
Sursa: Libra Film.