De Citit : Știri

Furtunoasa soprana Tarja Turunen vine in Romania

| 14 aprilie

Dupa patru concerte sustinute in 2004 si 2005 (doua alaturi de fosta sa trupa, Nightwish, si alte doua solo), soprana finlandeza Tarja Turunen revine pe 22 iunie in Romania pentru un concert la Sala Palatului.

Evenimentul face parte din primul turneu solo al artistei, Storm Tour, prin care Tarja isi promoveaza primul album pe care l-a scos dupa despartirea de Nightwish, My Winter Storm (2007) – care a castigat deja doua discuri de aur si unul de platina.

Inceput anul trecut in Europa, Storm Tour s-a mutat in America de Sud si America de Nord pentru a reveni, in vara acestui an, in Europa. Din 2005, cand i s-a cerut sa paraseasca Nightwish, alaturi de care a cantat chiar de la infiintare, in 1996, Tarja Turunen a continuat sa cante rock simfonic, anul acesta urmand sa lanseze inca un album – What Lies Beneath.

Tarja a devenit intr-un timp extrem de scurt una dintre cele mai cunoscute voci feminine ale muzicii rock internationale. Acest succes s-a datorat in mare parte carierei sale alaturi de legendara trupa de rock simfonic, Nightwish, la care a fost si co-fondatoare.

De-a lungul carierei sale, Tarja a reusit sa uneasca doua lumi aflate la poli opusi, rock-ul si opera. Soprana a reusit sa atinga echilibrul perfect intre stiluri prin piese ca Nemo si I Walk Alone, hituri ce au avut un mare success in topurile internationale si influentand – ca intreaga muzica marca Nightwish – scena rock contemporana.

In prezent, Tarja are o cariera solo de succes, marcata de albumul My Winter Storm, lansat in 2007. Cu noi dimensiuni adaugate stilului oricum foarte special, Tarja a inregistrat melodii in stilul muzicii de film, oarecum in defavoarea obisnuitelor aranjamente acustice ale muzicii ce au consacrat-o.

Primul disc single extras de pe acest album, piesa I Walk Alone (cu evidente surse de inspiratie in celebrul Requiem al lui Mozart) a reprezentat un success de public, obtinand pozitii relativ inalte in clasamentele de specialitate fiind totodata si elogiata de catre critici.

In realizarea acestui album ea a fost acompaniata de un grup de compozitori si muzicieni de renume precum Alexander Scholpp (chitara), Doug Wimbish (chitara bas), Torsten Stenzel (claviatura) si Earl Harvin (tobe). O parte din noile melodii au fost inregistrate in studioul compozitorului Hans Zimmer, din Los Angeles.

Conform spuselor Tarjei, cartea Alchimistul de Paulo Coelho a reprezentat o mare sursa de inspiratie pentru ea in timpul compunerii albumului, cele mai evidente influente fiind prezente in melodiile The Reign si Oasis. Albumul contine optsprezece cantece compuse in ritmuri de muzica clasica, rock sau metal simfonic.

Prima intalnire solo a artistei finlandeze cu publicul roman – dupa despartirea de grupul Nightwish – a avut loc in iarna anului 2005, cand Tarja evolua intr-un turneu european de Craciun intitulat Christmas World Tour 2005. Acest turneu a vizat cateva tari europene pecum Finlanda, Germania, Spania si Romania.

Prima reprezentatie din Romania a avut loc in 15 decembrie la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta din Bucuresti. Pe 16 decembrie, interpreta a sustinut un concert identic la Sala Thalia din Sibiu, unde a fost acompaniata de membrii Filarmonicii de Stat din Sibiu. Turneul a reprezentat un succes, iar odata cu incheierea acestuia, Tarja a inceput sa compuna si inregistreze cantece pentru un nou material discografic.

Biletele pentru concertul de la Bucuresti pot fi procurate din magazinele Diverta si de pe ticketpoint sau myticket.ro.

1) Eveniment: Concert Tarja Turunen
2) Data: 22 iunie
3) Loc: Sala Palatului, Bucuresti
4) Pret: intre 70 si 150 lei