De Citit : Editoriale

New York-ul a dat verde pentru calul alb

| 15 octombrie

Cum poti deveni afro-roman.
Anul trecut, pianistul Lucian Ban a avut o idee sado-muzicala. I s-a intamplat, probabil, intr-un moment de meditatie existentiala la care l-o fi predispus domiciliul sau de la New York. Ca-ti cam fuge mintea la cei de-acasa cand traiesti peste ocean. Asa si-a amintit si el de Viata Satului – acea emisiune TV dumi­nicala de pe vremea lui Ceasca.
Fiind o persoana eminamente muzicala, Lucian si-a evocat indeobste melodia de pe genericul emisiunii, aia populara, care ilustra sonor imaginea unui cal alb in miscare pe o pasune foarte mioritica. Ei bine, ce si-a zis pianistul cand s-a dez­me­ticit: ce-ar fi sa-i picur in vena lui Sam (Newsome, saxofonistul cu care Ban dezvolta proiecte de jazz la New York ) melodia asta cu calu’ alb, sa vedem ce iese. Zis si facut: i-a turnat mai multe-n vena – nu va pripiti, vorbesc de folclor romanesc – si, surpriza, s-a nascut "The Romanian – American Jazz Suite" – un proiect etno-jazz care entuziasmeaza publicul american de anul trecut. ICR a avut inspi­ratia sa sprijine ideea, asa ca s-a nas­cut un turneu – mai intai american, iar acum european – si un album.
Sansa de a vedea pe scena un grup de afro-americani (langa Sam, mai sunt pe scena Alex Harding – sax bariton – si Willard Dyson – baterie) jucatori in liga A a scenei de jazz americane, improvizand pe tema unui Dans Tran­silvan ori a unei colinde de Craciun, este unica. In Europa se opresc o seara si la Bucuresti (dumi­nica, 19 octombrie, la ARCUB) unde, impreuna cu Sorin Romanescu – chitara – si John Hebert – bass, ne vor povesti cum e sa simti afro-romaneste.

P.S. Saptamana trecuta am anuntat aici o semi-victorie verde: legea vanatorii a fost modificata. Intre timp, dupa aparitia textului, legea a fost votata in Parlament asa ca acum putem sa ne bucuram de o victorie plina. Semnaturile voastre au contat.