Locuri : Muzee

Muzeul Theodor Aman

Pe fosta strada a Clementei, actuala C.A.Rosetti, la nr.8, se afla casa, care astazi este Muzeul Theodor Aman si unde a locuit unul din ctitorii culturii romanesti moderne, pictorul Theodor Aman.
Cladirea din strada Clementei (actual strada CA Rosetti) a fost ridicata dupa planurile artistului.
Este vorba de pictorul Th. Aman, personalitate multivalenta, cu studii academice in Parisul de la jumatatea veacului al XIX-lea, artistul avea sa joace un rol de prim ordin in procesul de modernizare, de eliminare din cultura romaneasca atat a influentelor orientale cat si a unui ev mediu intarziat.
Muzeul Aman reconstituie in spatiul sau atelierul de gravura al maestrului.
Casa muzeu Th. Aman a fost construita dupa planurile artistului, el fiind si autorul mobilierului, al picturii murale din hol si al decoratiunilor din interior si exterior.
Muzeul gazduieste un mare numar de tablouri ale artistului. Se pot vedea aici pe langa compozitiile istorice, gen definitoriu pentru artist, admirabile peisaje, naturi moarte, portrete, piese de colectie.
O mentiune speciala merita atelierul mare al artistului, in care au pasit mai toate personalitatile importante ale epocii si care conserva atmosfera vremurilor cand artistul se afla in viata.