Locuri : Muzee

Muzeul Municipiului Bucuresti-Palatul Sutu

La sfarsitul lunii iunie 1921, Consiliul Comunal Bucuresti a aprobat propunerea primarului dr. Gh. Gheorghian de infiintare a ‘Muzeului Comunal Bucuresti’.
In februarie 1930 Consiliul Comunal a dat muzeului un local: Casa Moruzi de pe Calea Victoriei nr.117, cunoscuta si sub numele de ‘Casa cu lanturi’, monument istoric construit in 1825. Inaugurarea propriu – zisa a muzeului a avut loc la 22 noiembrie 1931, in prezenta primului – ministru Nicolae Iorga, a primarului general Dem I. Dobrescu precum si a fostilor primari Gh. Corbescu si Emil Petrescu.
In anul 1940 patrimoniul muzeului continea deja 4330 de piese. Din nefericire in vara aceluiasi an activitatea expozitionala a muzeului a fost intrerupta din pricina conditiilor improprii ale localului din Calea Victoriei, nr.117.
Diversele mutari de sediu din Casa Moruzi in strada Stirbei Voda nr.34, Stirbei Voda nr.47, Calea Victoriei nr.115, comuna Rosnic (jud. Dolj), in timpul razboiului, sos. Kiseleff, Bd. Lascar Catargiu au limitat in mare parte activitatea muzeologica si stiintifica a colectivului de specialisti. In 1956, muzeul a primit ca sediu Palatul Sutu din Bd. I.C. Bratianu nr.2.
Construit intre anii 1833 – 1835, sub conducerea arhitectilor Johann Veit si Conrad Schwinek, palatul Sutu se remarca prin stilul neogotic, spatialitatea interiorului conferita de cupola si inspirata rezolvare a holului central (1862) datorata sculptorului Karl Storck.
Muzeul de Istorie Bucuresti a fost redeschis in noul sau local la 23 ianuarie 1959, in ajunul centenarului Unirii Principatelor.
Prin unificarea Muzeului de istorie cu Muzeul de Arta (infiintat ca sectie a Muzeului Municipal in 1933) in anul 1984 ia fiinta Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti devenit in decembrie 1999 Muzeul Municipiului Bucuresti.
Muzeul detine si conserva aproape 400.000 de obiecte provenite din cercetari arheologice, donatii si achizitii realizate cu fonduri asigurate an de an de Primaria Capitalei.
Sectiile de evidenta, conservare si prelucrare patrimoniu isi desfasoara activitatea in imobilul din Calea Victoriei nr.151, cunoscut sub numele de casa Cesianu. Aici se afla si banca de date a institutiei care cuprinde peste 15.000 de fise de case, strazi, piete si monumente demolate in perioada comunista.
Personalitati de seama ale istoriografiei si cercetarii stiintifice au onorat directia muzeului: dr. George Severeanu, arheologul Dinu V. Rosetti, prof, univ. dr. Panait I.Panait, dr. Vasile Boroneant si actualul director Ionel Ionita.
Sursa descrierii: muzeulbucurestiului.ro