Locuri : Muzee

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania

Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania este adapostit intr-o fosta sinagoga, "Unirea Sfanta", fosta Sinagoga Croitorilor, care a functionat ca lacas de cult pana in 1968, devenind muzeu in anul 1978.
Muzeul, in forma sa restructurata, schiteaza istoria evreimii de pe meleagurile romanesti intr-o conceptie sistematica, realizata cu mijloace expozitionale adecvate. Cateva mii de exponate reflecta: viata evreiasca cultural-comunitara; procesul de integrare economica, sociala si politica in societatea romaneasca, creatia stiintifica, literara si artistica.
Tot atatea marturii ale unei vieti si activitati multiseculare evreiesti in contextul istoriei Romaniei.
La parter poate fi urmarit traseul de istorie politica, culturala, economico-sociala si cultural stiintifica parcurs de evreimea romana in secolele XIV-XX. Dar nu inainte de a lua contact cu unele marturii despre Iudeea antica asa cum arata ea in ajunul cuceririi romane (sec. I e.n.)
O reproducere dupa basorelieful de pe Arcul de Triumf, ridicat la Roma in memoria imparatului Titus, aminteste de izgonirea evreilor din Iudeea de catre cuceritorii romani, de inceputul dispersarii lor in special in Europa. Unele descoperiri arheologice demonstreaza ca din neamul lui Israel alungat in pribegie au ajuns, mai ales cei aflati in cadrul trupelor romane, si pe teritoriul Daciei romane.
Desigur nu este vorba despre o asezare stabila ci, mai degraba, despre un accident al istoriei. A trebuit sa treaca inca o mie de ani pentru ca la inceputul mileniului doi calatorul evreu Benjamin de Tudela sa consemneze in jurnalul sau existenta unor iudei printre vlahii de la sud de Dunare.
Cartea lui Benjamin de Tudela, publicata in versiune franceza in anul 1734, este printre piesele originale de valoare aflate in colectiile muzeului.
Sursa: romanianjewish