Evenimente : Teatru

Vizitatorul

Vizitatorul
de Eric-Emmanuel SCHMITT
traducerea: Silvia DUMITRIU
regia: Claudiu GOGA
scenografia: Mihai MĂDESCU și Luana DRĂGOESCU
ilustrația muzicală: George MARCU

Publicat în 1993, Le Visitateur a fost încununat cu Premiul Molière, pentru cel mai bun text dramatic. Piesa a fost pusă în scenă, în premieră absolută, la Petit Théâtre de Paris, în septembrie 1993. Spectacolul i-a adus lui Eric-Emmanuel Schmitt Premiul revelaţiei teatrale, iar montarea a fost recompensată cuPremiul pentru cel mai bun spectacol al unui teatru particular.

Eric-Emmanuel Schmitt este, în ultimii ani, cel mai jucat dramaturg francez. Piesele sale, traduse în peste 30 de limbi, se bucură de succes atât în Europa, cât şi în America. În România, au fost puse în scenă: Libertinul, la Teatrul „Bulandra”, în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Răzvan Vasilescu, în rolul filosofului Denis Diderot şi Variaţiuni enigmatice, coproducţie a Teatrului „Nottara” şi a Teatrului „Sică Alexandrescu” din Braşov, în regia lui Claudiu Goga, cu: Alexandru Repan şi Mircea Diaconu.

Alte piese de teatru semnate Eric-Emmanuel Schmitt sunt: La Nuit de Valognes (1991), Golden Joe (1995), Milarepa (1997), Frederick ou Le Boulevard du Crime (1998) – Premiul Academiei Balzac, Le Baillon (1999), L’École du diable (1999), Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran (2001).

Eric-Emmanuel Schmitt este şi un prozator important. A publicat romanele La secte des égoistes (1994), L’evangile selon Pilate (2000) şi eseul filosofic intitulat Diderot ou la filosofie de la séduction (1997). Opinia publică franceză a fost bulversată de romanul său La part de l’autre (2001), care aruncă în joc o ipoteză tulburătoare: dacă Hitler ar fi fost admis ca student la Academia de Arte din Viena, n-ar mai fi ajuns un monstru.

În 2001, Academia Franceză i-a decernat Premiul Teatrului pentru întreaga sa operă.