Evenimente : Teatru

Un duşman al poporului – FNT

Un duşman al poporului – FNT, sambata, 29 octombrie 2016, de la ora 18:00, la Teatrul National I.L. Caragiale, Sala Studio.

De Arthur Miller, adaptare după piesa lui Henrik Ibsen.

Traducere: Claudiu Goga;
Regia: Claudiu Goga;
Costume: Lia Dogaru;
Decor: Andu Dumitrescu;
Video Mapping: Andu Dumitrescu.

Durata: 2 h 20 min. Pauză: Da.

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru.

O producție a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, Iaşi.

Arthur Miller, laureat al Premiului Pulitzer pentru dramaturgie, adaptează în anul 1950 piesa Un duşman al poporului de Henrick Ibsen. Doctorul Thomas Stockmann, protagonistul piesei, descoperă că apa folosită pentru băile locale este contaminată şi, pentru a nu fi pusă în pericol sănătatea turiştilor, se hotărăşte să facă public acest lucru. Dar, din moment ce principala sursă de venit a oraşului este reprezentată de aceste băi, comunitatea şi autorităţile se luptă să îl reducă la tăcere. Apărându-şi convingerile, Stockmann îşi asumă responsabilitatea faţă de ceilalţi, primind eticheta de „duşman al poporului”.

„Am convingerea că această piesă poate fi vie pentru noi datorită temei care reprezintă, după părerea mea, tema centrală a vieţii noastre sociale de astăzi. Apare întrebarea dacă garanţiile democratice menite să protejeze minorităţile trebuie uitate în momente de criză. Şi altă întrebare, mai personală, dacă viziunea cuiva despre adevăr trebuie considerată o sursă de vinovăţie în momentul în care o mulţime de oameni o condamnă ca fiind o minciună periculoasă şi diabolică. Este o temă persistentă – de fapt, este posibil să fie cea mai persistentă dintre temele lui Ibsen – deoarece niciodată nu a existat o societate capabilă să sprijine individul care insistă că are dreptate, în timp ce majoritatea susţine contrariul.” (Arthur Miller – prefaţa la Un duşman al poporului)