Evenimente : Teatru

Suflete moarte

Suflete moarte
dramatizare de Mihail Bulgakov dupa N.V.Gogol

regia: Alexandru Dabija
traducerea: Izolda Virsta
scenografia: Andrada Chiriac

Povestea urmareste ispravile lui Cicikov, un domn din clasa sociala medie. Cicikov ajunge intr-un oras mic si incearca sa-si faca rapid un nume bun pentru el impresionand multii oficiali marunti ai orasului. De asemenea, el spera sa se imprieteneasca cu orasul, astfel incat sa-si poate duce la indeplinire cat mai usor planul sau bizar si misterios de a dobandi "suflete moarte ".
Misiunea macabra a lui Cicikov de a achizitiona "suflete moarte", este de fapt doar o alta stratagema complicata pentru a urca pe scara sociala. Odata ce dobandeste destule suflete moarte, el se va retrage la o ferma mare si va putea lua un imprumut enorm in contul lor, obtinand in cele din urma marea bogatie pe care o doreste.
Cicikov continua sa fie tratat ca un print de oficialii meschini si o petrecere este organizata in onoarea achizitiilor sale. Foarte brusc insa se raspandeste zvonul ca iobagii pe care i-a cumparat sunt toti morti, si ca el intentioneaza sa fuga cu fiica guvernatorului. Calatorul cazut acum in dizgratie este imediat ostracizat de catre cei de a caror companie s-a bucurat si nu are alta optiune decat sa fuga din oras in dizgratie.

De multe ori m-am întrebat ce forma pot lua oamenii – noi le mai zicem si personaje – la care se uita Bulgakov prin ochii lui Gogol. Nu am gasit un raspuns linistitor. Mi s-a intarit, in schimb, convingerea ca avem, in Suflete moarte, o perfecta descriere a diavolului. Diavolul, aici, nu e o persoana, sau un personaj, ci o preocupare. Un soi de a alege sa faci ceva. Asa cum un pictor alege sa-si faca autoportretul in loc sa picteze orori imaginare. E ceva, uneori, jucaus si tandru.
Alexandru Dabija – regizor