Evenimente : Teatru

Spectacol de teatru Noh la TNB

Spectacol de teatru Noh la TNB, joi, 16 iunie 2016, de la ora 19:00, la Teatrul National I. L. Caragiale, Sala Studio.

Iubitorii culturii japoneze sunt invitați joi, 16 iunie 2016, de la orele 19.30 la Sala Studio a Teatrului Național București la un spectacol de teatru care se poate rar vedea în afara Japoniei. Este vorba de teatrul Noh (dramă clasică japoneză ale cărei origini numără peste șapte secole de existență) în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. Pentru meritele legate de păstrarea și promovarea valorilor tradiționale, Yamamoto Noh Theatre a fost inclus pe lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO.

În luna iunie a.c., membrii Yamamoto Noh Theatre se vor afla într-un scurt turneu în Bulgaria (unde vor susține o reprezentație la Ruse) și în premieră în România unde vor evolua la Teatrul Național București și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (19 iunie, Filarmonica de Stat Sibiu).

Va fi prezentată o piesă clasică din repertoriul Noh ”Adachi-ga-hara” (Demonul muntelui) în interpretarea echipei artistice ce numără 20 de actori, în frunte cu maeștrii Yamamoto Akihiro, Umewaka Motonori, Moriya Yoshinori (toți trei deținători ai titulaturii de ”Patrimoniu intangibil de mare importanță din Japonia”).

Adachi-ga-hara face parte din categoria pieselor cu demoni din repertoriul clasic al genului. Nu se cunoaște cu certitudine autorul piesei, unii atribuind-o lui Zeami (1363?-1443?), figură reprezentativă în istoria teatrului Noh. Piesa spune povestea unui grup de călugări budiști, care, în peregrinările lor prin regiunea Adachi, ajung să înnopteze în bordeiul izolat al unei biete bătrâne. Aceasta își plânge soarta amară care a forțat-o să trăiască în singurătate. În scurt timp însă, musafirii descoperă că bătrâna pe care o compătimesc nu este chiar ceea ce pare a fi… într-una din odăi ei văd o mulțime de cadavre și realizează îngroziți că au nimerit în lăcașul demonului din Adachi…

Spectacolul va dura aprox. 90 minute cu pauză și va beneficia de traducere în limba română.