Evenimente : Teatru

Sfârşit de partidă – FNT

Sfârşit de partidă – FNT, sambata, 29 octombrie 2016, de la ora 21:00, la Teatrul National I.L. Caragiale, Sala Pictura.

De Samuel Beckett

Regia: Tompa Gábor;
Decor: Judit Dobre Kóthay;
Costume: Judit Dobre Kóthay;
Dramaturg: Visky András;
Asistent regie: Nagy Botond.

Distributie: Bíró József; Biluska Annamária; Bartha László Zsolt; Makra Lajos.

Durata: 1 h 40 min. Pauză: Nu.

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru.

 O producție a Teatrului Naţional, Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklós”.

„Cameră fără mobilier. Lumină gri. (…) La stânga, în faţă, două tomberoane de gunoi unul lângă celălalt, peste ele cearşaf învechit. În mijloc, într-un scaun cu braţe şi rotile se află Hamm, şi el este acoperit cu cearşaf învechit. Pe lângă scaun stă nemişcat Clov şi se uită la Hamm. Faţa lui este foarte înroşită. (…)

Se duce la Hamm, scoate cearşaful de pe el, îl împăturește cu grijă şi îl aruncă peste braţ. Poartă halat de casă, fes mic de pâslă, are faţa acoperită cu o batistă mare pătată de sânge, fluier în jurul gâtului, genunchi iacoperiţi cu pătură, în picioare şosete groase. Hamm, evident, doarme. Clov se uită la el. Scoate un râset scurt. Merge la uşă, se opreşte, se întoarce, priveşte la scenă, se întoarce spre auditoriu.

CLOV (ochii fixaţi, voce incoloră): S-a terminat, s-a terminat, se apropie sfârşitul, eventual se sfârşeşte. (Pauză)”
Începe…
Piesa lui Samuel Beckett apărută în 1956 prezintă momentul premergător celui absolut ultim, în mod chinuitor de întins şi lung.

Cu piesa Sfârşit de partidă prezentată în regia lui GáborTompa, se montează pentru prima dată un text de Beckett pe scenaTeatrului Naţional Târgu-Mureş.