Evenimente : Teatru

Richard III

Teatrul National din China – Beijing

Richard al III-lea
dupa William Shakespeare

Durata: 1 h si 30 min

CREATORII

Regizor: Wang Xiaoying
Producator executiv: Li Jiaou
Planificator literatura: Luo Dajun
Instructor Xi Qu: Chen Tao
Scenograf de Prim Rang: Liu Jianzhong
Scenograf: Liu Kedong
Designer Machiaj de Rang Secund: Shen Miao
Designer muzica: Cheng Jiajia
Designer muzica/percutionist: Wang Jianan
Designer sunet: Zhou Tao
Designer caligrafie square-word*: Xu Bing
Designer costume: Peng Dinghuang
*arta de a scrie cuvinte occidentale (englezesti) folosind elemente ale caracterelor chinezesti

Distributie:

Richard III (Duce de Gloucester) – Zhang Dongyu
Duce de Buckingham – Wu Xiaodong
Edward IV/ Episcop/ Primar – Chen Qiang
Batrana Regina Margaret/ Vrajitoare – She Nannan
Regina Elizabeth/ Vrajitoare – Zhang Yifang
Lady Anne/ Printul de Wales/ Vrajitoare – Zhang Xin
Hastings – Wang Nan
Asasin/ Tyrell/ Mesager – Xu Mengke
Asasin/ Tyrell/ Mesager – Cai Jingchao
Richmond/ Capitan/ Negustor ambulant – Li Jianpeng
Ducele de Clarence/ Stanley/ Negustor ambulant – Wang Lifu
Casspi/ Reeves – Chang Di
Tobosar – Wang Jianan

O abordare inedita a piesei Richard III, in spectacolul montat de renumitul regizor Wang Xiaoying, cu actori ai Teatrului National din China.
Scena Majestic a Teatrului Odeon va deveni o sursa de emotii controversate pentru spectatorii care vor oscila intre admiratia pentru o personalitate puternica si scandalizare in fata unui geniu malefic.
Richard III este unul dintre cele mai intunecate personaje din opera lui Shakespeare, fiind adesea comparat cu Macbeth in privința cruzimii cu care isi urmeza destinul. Descris in piesa ca diform, de parca dramaturgul si-ar fi propus sa-l pedepseasca in acest fel, Richard III isi revarsa pornirile atavice pentru a-si atinge scopurile, urzind planuri machiavelice, menite sa-i confere puterea politica absoluta. Diabolismul sau este perfect incadrat de scena, iar spectatorul se cutremura in fata succesiunii de replici presarate cu rasete sardonice, cand Richard isi gratuleaza propria perfidie. Scenele contureaza fiecare personaj din spectacol, la liniile shakespeariene regizorul adaugand o remarcabila tusa orientala. Richard III este altfel construit de Wang Xiaoying; este lipsit de stigmatul fizic, este zvelt si uneori comic si incearca sa o cucereasca pe proaspat vaduvita Lady Ann. „De fapt, adevaratul Richard din istorie nu avea un handicap. Nu-mi doresc sa fac din acest defect al lui un motiv al setei lui de putere. Cu alte cuvinte, nu-mi doresc sa-l fac diferit de oamenii obisnuiti.” Dincolo de scena, noul Richard se doreste intruchiparea politicianului actual, iar protagonistul isi domina publicul prin veridicitate. „Piesa si-a propus sa portretizeze latura intunecata si potentialul malefic existent in fiecare persoana”, marturiseste intr-un interviu regizorul chinez.Wang Xiaoying, vicepresedinte si director artistic al Teatrului National din China.