Evenimente : Teatru

O Călătorie cu Urmuz

O Călătorie cu Urmuz, luni, 26 septembrie 2016, de la ora 19:00, la Teatrul National I.L. Caragiale, Sala Mica.

După Povestiri bizare de Urmuz și texte din avangarda românească din prima jumătate a secolului 20.

Regia: Radu Popescu;
Scenariu: Radu Popescu;
Scenografie: Marian Văsii;
Muzica: Alexandru Suciu;
Light design: Ștefan Vasilescu.
Durata: 2 h / Pauză: Nu.
Distributie: Ana Maria Olaș; Tamara Roman; Alexandra Hera Zăuleț; Radu Mateucă; Teodor Ghiță; Dumitru Georgescu; Oleg Apostol.
Spectacol independent găzduit de Teatrul Național București.

Spectacolul se joacă în cadrul Maratonului de Teatru Independent Fringe – Indie Gold.

O producție a Asociației Teatrul.Ro finanțată de EEA Grants și Guvernul României, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Despre galeria de personaje construită de Urmuz în ale sale ”Povestiri bizare” s-a spus că sunt încrucișări stranii între regnul animal și mașinării.

Cum ar arăta întâlnirea unui tânăr lipsit de repere culturale și morale din Bucureștiul anului 2016 cu o asemenea lume suprarealistă dacă un vortex temporal l-ar arunca în această lume imaginară? Personajele lui Urmuz alcătuiesc o menajerie stranie în care cele mai ciudate porniri și reacții se amestecă: violența cu gingășia, ferocitatea animalică cu timiditatea, sexualitatea aberantă cu năzuințele spirituale.

Ceea ce frapează la această lume mecanico-antropomorfă este intensitatea sentimentelor și a reacțiilor, cruzimea și nepăsarea, acuitatea senzorială a mediilor în care se învârt. Putem regăsi în această ”lume dintr-o carte” repere pentru descifrarea viciilor vieții într-un mare oraș la distanță de aproape un secol?

Se spune că în ultimele clipe dinaintea morții îți poți revizualiza viața. Spectacolul nostru își propune să arate o lume bizară pe care și-ar fi putut-o imagina sau vizita anonimul și straniul Urmuz împreună cu un contemporan de-al nostru, înainte de a-și trage un glonte în cap într-un parc din București, din motive rămase până în ziua de astăzi necunoscute.