Evenimente : Teatru

INDIANUL VREA ÎN BRONX

INDIANUL VREA ÎN BRONX, sambata, 21 mai 2016, de la ora 18:00, la Teatrul Metropolis.

DE ISRAEL HOROVITZ.

Un spectacol de Iarina Demian.

Scenografia: Iuliana Gherghescu.
Asistent regie: Vlad Vîlciu.
Light Design: Bogdan Gheorghiu.
Ilustrația muzicală: Gelu Ionescu, Alexandru Petrescu.

Durata: 1h 10 min.
Pret bilet: 24.84 lei.

Cu: Paul IPATE, Anghel DAMIAN, Liviu TOPUZU.

“Indianul vrea în Bronx” este un text contemporan care pare să se fi născut pe străzile din New York. De fapt, piesa îşi are rădăcinile în Anglia unde autorul (Israel Horovitz) a studiat la începutul anilor ’60 Academia Regală de Artă Dramatică. Legile muncii din Anglia acelor ani erau absurd de părtinitoare, erau mereu împotriva străinilor.

Israel Horovitz lucra câte 45 de ore pe săptămână şi primea echivalentul a 35 de dolari, bani care abia îi ajungeau să plătească chiria și să mănâce la cantină de câteva ori pe săptămână.Drama lui Israel Horovitz se desfăşoară într-un spaţiu relativ mic, într-o staţie de autobuz/metrou, unde aşteaptă trei persoane. Două dintre ele nu au unde să se ducă, iar al treilea nu ştie cum să ajungă la destinaţie.

În spatele fiecăruia dintre personaje este o poveste dură pe care ne-o putem imagina. Victime ale unui sistem care a pierdut controlul asupra lor, Murph (Anghel Damian) şi Joe (Paul Ipate), doi adolescenţi abia ieşiţi dintr-o casă de corecţie, declanşează în mod gratuit împotriva unui indian rătăcit în New York, un întreg arsenal de acţiuni violente şi de tirade obscene. Nu întâmplător personajul asupra căruia acţionează Murph şi Joe este indian. Problema rasismului, care este atât de actuală şi în zilele noastre, devine una dintre componentele agresivităţii celor doi.