Evenimente : Spectacole

Vioara lui George Enescu – recital

GABRIEL CROITORU – vioara
HORIA MIHAIL – pian

Kreisler – Liebesleid, Liebesfreud
Sarasate – Melodii lautaresti
Kreisler – Capriciu vienez
Kreisler – Tamburina chinezeasca
Elgar – Salut d’amour
Sostakovici – Vals
Cesar Franck – Sonata pentru vioara si pian

"În cursul verii 1914, în atmosfera agitata, premergatoare începerii razboiului mondial, George Enescu a dat o serie de concerte în scopuri de binefacere.
Odata cu intrarea României în razboi, în august 1916, Enescu si-a continuat cu si mai mare energie activitatea, întâi la Bucuresti, apoi în Moldova.
A dat numeroase recitaluri, concerte si spectacole prin spitale, scoli, cazarm.
Multi dintre ascultatori, întorcându-se acasa, de la aceste concerte îsi spuneau: Ce fericire sa ai un asemenea artist! Laudata fie vioara si bagheta lui!" (fragmente din cartea Povestea vietii lui George Enescu de George Zbârcea)

A trecut aproape un secol de atunci si doi muzicieni români entuziasti, Gabriel Croitoru si Horia Mihail, dupa ce au trecut prin experienta de a cânta pe mari scene ale lumii, în orase mari, la Bucuresti la Sala Radio sau Ateneu, dar si în orase mai mici ale tarii, lipsite de viata muzicala, au descoperit ca au puterea de a încerca sa duca muzica clasica mai departe, în locuri unde nimeni nu se gândeste la ea, dar unde poate face foarte mult bine, asa cum facea Enescu în urma cu o suta de ani. În satele din România.

Astfel s-a nascut primul turneu Vioara lui George Enescu la sate, la initiativa Radio România Cultural si Accendo. Este o calatorie muzicala care îi va duce pe Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispozitie si aflându-se în patrimoniul Muzeului national George Enescu) si pe Horia Mihail si unul dintre pianele lui calatoare în sate din nordul, estul si sudul României.

Turneul va începe chiar în comuna în care s-a nascut Enescu si care astazi îi poarta numele si va continua în alte sapte sate din tara. Concertul final va avea loc de Ziua radioului, 1 noiembrie, la Sala Radio.