Evenimente : Spectacole

Serenade, arii şi uverturi la SALA RADIO!

În pragul anotimpului în care imaginaţia îndrăgostiţilor prinde aripi sub visul unei nopţi de vară, Orchestra Naţională Radio vă invită vineri, 22 mai (19.00), la Sala Radio, la o seară dedicată serenadei!

Gen muzical al cărui nume s-a născut din cuvântul italian „sereno” – „calm”, serenada este o piesă lentă, cu caracter liric, iniţial dedicată unei persoane şi apropiată ca factură de divertisment sau nocturnă. Serenada şi-a cucerit celebritatea în Evul Mediu, ca piesă vocală, cântată seara sau noaptea de protagonist sub fereastra celei pe care dorea să o cucerească.
Mai târziu, în perioada clasică şi în cea romantică, genul s-a dezvoltat însă în formă exclusiv instrumentală şi s-a îndepărtat de ideea interpretării nocturne sau în aer liber, în onoarea iubitei. Serenada a devenit un gen situat undeva între suită şi simfonie, cu o instrumentaţie amplă, dar uşoară şi cu accent preponderent pe muzicalitatea romantică.
Printre compozitorii care au marcat acest gen se află Mozart – câteva dintre celebrele sale serenade fiind Serenata notturna (Serenada nr. 6), Serenada Haffner (Serenada nr. 7) şi Eine Kleine Nachtmusik (cunoscută ca Mica Serenadă) – şi alţi mari compozitori, ca Beethoven, Schubert, Brahms, Ceaikovski sau chiar Stravinski.

Derulată sub bagheta dirijorului de origine italiană DAVID CRESCENZI, seara de la Sala Radio va debuta cu una dintre serenadele lui MOZART – Serenada nr. 10 în si bemol major – lucrare a cărei popularitate a fost sporită de includerea sa în banda sonoră a filmului artistic „Amadeus” (regizat de Milos Forman), chiar în secvenţa primei întâlniri între Mozart şi Salieri.
Evenimentul va continua cu „declaraţii de dragoste” şi partituri extrem de cunoscute din patru opere celebre: Rossini – Bărbierul din Sevilla – uvertura operei şi aria Ecco ridente in cielo, Mascagni – Cavalleria rusticana – Preludiul şi Oh Lola şi Mozart – Nunta lui Figaro – uvertura operei şi aria Deh vieni alla finestra, din opera Don Giovanni.
Concertul de la Sala Radio se va desfăşura cu participarea artiştilor lirici LUCIAN CORCHIŞ (tenor), LIVIU INDRICĂU (tenor) şi IORDACHE BASALIC – (bariton), solişti ai Operei Naţionale Bucureşti cu un repertoriu extrem de divers în concerte susţinute pe scena lirică bucureşteană, dar şi în alte săli de spectacol din ţară şi străinătate.