Evenimente : Spectacole

Promenada Operei la Esplanada ONB

Sambata, 1 septembrie 2012, de la ora 21.00, Opera Nationala Bucuresti invita publicul la cea de-a VI-a editie a „Promenadei Operei”, concert extraordinar in aer liber, devenit deja o traditie a institutiei. Evenimentul se va desfasura pe esplanada ONB.

Muzica de opera este mereu prezenta in viata noastra fara sa ne dam seama: fragmente extrem de cunoscute si indragite cum ar fi "Habanera" din "Carmen" sau "Marsul triumfal" din "Aida" sunt astazi folosite ca sonerie de mobil, fond sonor pentru reclame sau ca muzica de film. Neavand insa o cultura artistica formata, o parte a publicului nu stie ca ceea ce asculta este opera si se fereste uneori sa treaca "pragul", temandu-se nejustificat ca ar fi vorba despre un gen plictisitor sau vetust. Dorinta organizatorilor ramane aceeasi: "sa cucereasca" noi iubitori de muzica de calitate, un lucru care se intampla peste tot in lume.

Anul precedent, aproximativ 5.000 de persoane au luat parte la spectacol, iar in prima seara de toamna a acestui an, publicul se va putea bucura de fragmente celebre din opere precum „Carmen”, de Georges Bizet, „Nabucco”, de Giuseppe Verdi, „Faust”, de Charles Gounod, „Tosca” si „Turandot”, de Giacomo Puccini, „Samson si Dalila”, de Camille Saint-Saëns etc.

Editia din acest an ii va aduce in fata publicului pe unii dintre cei mai talentati si mai apreciati artisti lirici ai momentului, angajati sau colaboratori ai ONB, precum: Iordache Basalic, Adriana Dumitriu, Andreea Iftimescu, Cristian Mogosan, Silvia Sorina Munteanu, Emanuela Pascu, Ionut Pascu, Andrada Ioana Rosu, Crina Zancu, dar si tinere sperante ale genului liric romanesc, printre care tenorul Ionut Hotea.

Un invitat special al serii va fi basul Marcel Rosca, solist la “Aalto Oper” din Essen (Germania), unde a cantat roluri importante ca: Filippo din “Don Carlo”, Zaccaria din “Nabucco”, Boris Godunov din opera cu acelasi titlu, Gremin din “Evgheni Oneghin”, cat si roluri din mai toate operele lui Richard Wagner. A fost oaspete in marile teatre de opera din Germania – la Berlin, Hamburg, Düsseldorf, München, Stuttgart, Frankfurt, Dresda – dar si in afara Germaniei, la Paris, Torino, Viena, Barcelona, Valencia, Buenos Aires, Bruxelles, Amsterdam.

O prezenta deosebita la editia din acest an este corul Operei Nationale Bucuresti – pregatit de maestrul Stelian Olariu -, care va interpreta fragmente bine-cunoscute precum Marsul triumfal din opera “Aida”, Corul sclavilor din opera “Nabucco” si Corul soldatilor din “Faust”.

Orchestra, corul si solistii vor evolua sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

În acest an, “Promenada” se va desfasura si sub semnul proiectului european “studiOpera”, initiat de ONB in colaborare cu “Accademia di Teatro alla Scala” si Svasta ICG Romania, proiect in cadrul caruia s-au perfectionat numerosi angajati ai ONB si care va avea ca rezultat crearea unui Centru de orientare profesionala pentru meserii legate de spectacolul liric si de balet. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, „Investeste in oameni!“. Mare parte dintre solistii care isi vor da concursul la Promenada Operei au urmat cursuri de perfectionare in cadrul acestui proiect, ceea ce ii ajuta in atingerea unor perfomante artistice deosebite.