Evenimente : Spectacole

Meșterul Manole

Meșterul Manole, sambata, 4 iunie 2016, de la ora 19:30, la Teatrul Odeon, Sala Studio.

Regia și scenografia: Darek Błaszczyk, Zbyszek Olkiewicz; muzica: Jacek Hałas.
Durata: 50 min.
Pretul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei.
Spectacolul este supratitrat în limba română.

Balada populară românească despre Meșterul Manole a devenit un spectacol feeric de teatru, în interpretarea artiștilor și muzicienilor din Polonia. Spectacolul va avea o reprezentație unică în România, la Teatrul Odeon, sâmbătă, 4 iunie, de la ora 19:30, la Sala Studio.

Spectacolul este rodul fascinaţiei pentru legenda Meșterului Manole și a tradițiilor muzicale ale Carpaților a regizorului Darek Błaszczyk și muzicianului Jacek Hałas. Ei au transformat această poveste despre un om sfâșiat de dragoste și dorința de a crea lucruri mărețe într-o piesă de teatru radiofonic, iar apoi, cu ajutorul lui Zbyszek Olkiewicz, într-un spectacol de teatru, sau, mai bine spus, „un ritual scenic, un performance și un concert în același timp”. Baza spectacolului este cântul arhaic, alături de sunetul instrumentelor populare, în interpretarea virtuoșilor muzicii tradiționale din Polonia. Spectacolul a fost premiat pentru cea mai bună regie și cea mai bună muzică în cadrul Festivalului „Două Teatre” din Sopot și a fost prezentat în cadrul festivalurilor Prix Marulič din Hvar în Croația și Prix Italia 2014.

Spectacolul se joacă în premieră în România cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, în parteneriat cu Radio România, Teatrul Odeon și Institutul Polonez din București.

Darek Błaszczyk este regizor de teatru, film, televiziune și radio. A absolvit Istoria artei la Universitatea din Varșovia. A pus în scenă și pe peliculă, printre altele, textele lui Rilke, Cioran și Grossman.

Jacek Hałas este instrumentist, cântăreț și compozitor. În afară de implicarea în mai multe proiecte artistice și muzicale, se ocupă de cercetarea și popularizarea tradițiilor muzicale populare și arhaice.

Zbigniew Olkiewicz este actor și regizor, din anul 1974 legat de celebrul grup de teatru plastic „Akademia Ruchu” din Varșovia, împreună cu care creează spectacole, happeninguri și performance-uri. Lucrează în Polonia, Rusia, Spania și Argentina.