Evenimente : Spectacole

Centrul Cultural al Republicii Ungare va invita la concert

Joi si vineri, 15 si 16 decembrie, Ateneul Roman, Sala Mare de la ora 19.00 Érdi Tamás si Orchestra Filarmonica “George Enescu".

In program:
Liszt Ferenc: Poemul simfonic "Tasso"
Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra
Gustav Mahler: Adagietto din Simfonia nr. 5
Simfonia nr. 10

Dirijor: IOSIF ION PRUNNER
Solist: ÉRDI TAMÁS (Ungaria)

Biletele se gasesc la casa de bilete a Filarmonicii.

“Eu stiu doar sa scriu, prin degetele lui Tamás ne vorbeste Dumnezeul” – declara dupa un conert scriitoarea Magda Szabó.
Tamás Érdi isi pierde vederea in urma unui malpraxis, in incubator, fiind nascut prematur. Concerteaza dea la 8 ani si are numai 15 ani cand castiga Concursul international Louis Brailles la Moscova. La 17 ani participa la Concursul Gina Bachauer in Salt Lake City, obtinand cu partenerii sai locul intai pentru interpretarea unui concert pentru 5 piane. Studiaza la Budapesta, la Academia de Muzica din Viena, apoi la Conservatorul Regal din Toronto, absolvind la clasa profesorului Leon Fleisher. Tot 17 ani are cand ii apar cele doua CD-uri cu muzica de Mozart, la Budapesta si la Toronto, sub bagheta lui Tamás Vásáry. Urmeaza CD-urile Chopin, Schubert, apoi Liszt si Bartók. Concertul sustinut cu ocazia Anului Chopin in centrul orasului Satu-Mare, in lumina a sute de lumanari, inregistrat de postul de televiziune Duna TV, este editat si sub forma de DVD.

La concertul aniversar sustinut cu ocazia implinirii varstei de 30 de ani canta alaturi de marii maestri ai pianisticii maghiare, fiindu-i parteneri Zoltán Kocsis si Tamás Vásáry, iar concertul de pian de Mozart, inregistrat cu acompaniamentul Orchestrei de camera a Filarmonicii Nationale Maghiare, devine materialul celui mai nou DVD al sau. Fiind convins de necesitatea indragirii muzicii clasice in copilarie, sustine serii de concerte pentru cei mici din Florida pana in Serbia, si de multi ani viziteaza si cele mai mici sate din Ungaria pentru a le canta copiilor.

Dupa un astfel de concert o fetita de sase ani a intrebat: “Doamna invatatoare, de ce-mi venea sa plang in timp ce ascultam nocturna?” (Evident, era vorba de un opus chopinian). In anul 2008 obtine premiul Junior Prima, oferit artistilor tineri (sub 30 de ani), iar in 2010 i se acorda premiul Prima Primissima, considerat una dintre cele mai importante distinctii din Ungaria.Dintre cele mai importante aparitii ale tanarului artist amintim concertele sustinute alaturi de dirijorii Tamás Vásáry la Barbican Center din Londra, Zoltán Kocsis la Palatul Artelor din Budapesta, Barry Wordsworth si Orchestra Simfonica din Toronto, Rico Saccani si Orchestra Simfonica a Islandei, respectiv Manuel Hernandez Sylva la Lincoln Center din New York. A sustinut recitaluri la Carnegie Hall, la Palatul ONU, in Palatul Villa d’Este din Roma, la Centrul Paderewski din Polonia. A concertat in 26 de tari.

Pianistul Zoltán Kocsis considera ca “…in anumite zone dinamice interpretarea lui Tamás atinge o sensibilitate imposibil de realizat de noi ceilalti… capacitate care ar putea fi cuantificata eventual doar cu masura chopiniana…”

Luni, 19 decembrie la Centrul Cultural al Republicii Ungare de la ora 18.00 puteti sa va bucurati de unConcert de Craciun Érdi Tamás