Evenimente : Filme

Vivre sa vie / A-si trai viata

Drama Vivre sa vie / A-si trai viata, un film de Jean-Luc Godard in care o tanara devine prostituata pentru a putea sa-si plateasca chiria. Ea moare prosteste, ucisa de un glont, in momentul cand un proxenet incearca s-o vanda.
Dupa ce a rupt legatura cu Paul, iubitul ei, Nana, o modesta vanzatoare intr-un magazin de discuri este data afara din apartamentul ei. Ea se duce la cinema, se prostitueaza si intalneste un barbat care se indragosteste de ea, iar apoi un filosof…

Jean-Luc Godard foloseste in acest film prostitutia atat ca o metafora pentru viata economica, in general, cat si pentru pozitia sa de realizator de filme in conditiile capitalismului.
"Descriere a vietii, meditatie asupra mortii A-si trai viata avanseaza prin bruste rasturnari. Nu atat rasturnari de situatii, ci chiar din contra, virari perpetue de la negativ la pozitiv. (…) Moartea este prezenta de la primul plan, cel al genericului. Se gaseste in lentele fonduri in care lumina moare, ca sufocanta putin cate putin in umbra. Dificultatea dialogului intre interior si exterior, intre viata si moarte, existenta si esenta devine chiar subiectul acestui film" a scris Jean Douchet in Cahiers du Cinema (1962).
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.