Evenimente : Filme

Vals cu Bashir / Waltz with Bashir

Documentarul animat Vals cu Bashir / Waltz with Bashir, un film de razboi, este biografia regizorului Ari Folman, o analiza profunda a amintirilor unui fost soldat care a participat la operatiuni militare in Liban.
Regizorul, dupa ce sta de vorba intr-un bar cu un vechi prieten, in care acesta ii spune ca in fiecare seara are un cosmar care se tot repeta, afla mai multe informatii despre propria persoana.
In acest cosmar, prietenul regizorului viseaza ca este alergat de 26 de caini care vor sa il muste. In fiecare seara, acelasi numar de caini. Cei doi realizeaza ca exista o legatura intre cosmar si Misiunea Armatei Israeliene din Primul Razboi Liban din anii ’80.

In acea seara regizorul are o viziune, care ii aduce aminte de masacrul din Beirut. Dar nimic nu este real. Aceasta groaznica misiune i-a provocat lui Folman o pierdere a memoriei. Imagini uitate demult incep sa revina la suprafata, pe masura ce regizorul intervieveaza prieteni vechi si fosti camarazi de razboi, care au participat si ei in aceeasi perioada la masacrul din Beirut.
Coloana sonora sustine de asemenea ideea de autoironie, intervenind deseori atat in contrast cu continutul vizual cat si pentru a-l sustine sau a-i amplifica impactul. E o lume bolnava, obosita, care incearca sa se refugieze de ea insasi incercand sa-si uite propriile drame, in lipsa unor solutii de rezolvare in realitate. Scena cu caii ucisi, care are pe fond comentariul unui psihiatru referitor la tehnici de a refuza realitatea, scena masacrului unui copil plasata intr-o livada iluzorie si in final scena cu dansul soldatului israelian in piata din Beirut, sunt povestite trist, incert, autist.

Acest film da un aspect relativ nou filmelor documentare animate, care vrea sa arate ca este posibila combinarea unor genuri aparent incompatibile, cum ar fi: drama, desene animate, filme militare si documentare. Chiar daca este o animatie computerizata el, foarte sincer si precis transmite intreaga atmosfera si spiritul evenimentelor.
***
Click pentru programul filmelor care ruleaza saptamana aceasta.