Evenimente : Filme

Un profet / Un prophete

Filmul Un profet / Un prophete, o drama premiata la Cannes, Cesar si nominalizata la Oscar, prezinta realitatile brutale dintr-un penitenciar din Franta.

Condamnat la sase ani de inchisoare, Malik El Djebena nu stie nici sa scrie, nici sa citeasca. Ajungand la inchisoare complet singur, pare mai tanar si mai fragil decat ceilalti condamnati. Are 19 ani. Marginalizat de liderul gastii corsicane care guverneaza inchisoarea, i se da un numar de “misiuni” pentru a le indeplini, intarindu-l si castigand increderea liderului gastii de-alungul procesului. Dar Malik este curajos si invata repede, indraznind sa-si dezvolte in secret propriile sale planuri.
In mediul de permanenta tensiune si de confruntari de clanuri din inchisoare, filmul arata cum Malik isi va cuceri autonomia si chiar isi va stabili autoritatea. Atunci cand nu are de ales si pentru a supravietui, el intra in banda corsicanilor din inchisoare, al carei sef, Cesar, e jucat de Niels Arestrup.

A fost desemnat cel mai bun film al anului la cea de-a 30-a gala a London Critics’ Circle. A castigat marele premiu la Cannes, 9 premii Cesar si a obtinut o nominalizare Oscar.
***
Click pentru programul filmelor din aceasta saptamana.