Evenimente : Filme

Trenul vietii / Train de Vie (Franta-Belgia-Romania, 1998)

Locuitorii unui sat din Europa de Est ocupata de germani hotarasc sa se deporteze singuri, inainte ca nazistii sa faca acest lucru. Destinatia este Israelul. Trenul vietii este un Rail-Movie prin care national-socialismul este luat in deradere, fara a bagateliza genocidul.
In 1941 soldatii nazisti au deportat sate intregi de evrei. Mascariciul satului, Schlomo, isi da primul seama ca in curand va veni vremea ca si mica lui comunitate sa fie deportata. Sfatul batranilor se reuneste de urgenta si hotaraste sa preintampine actiunea nemtilor cu propriul lor tren de deportati care se va deplasa inspre Israel, si nu inspre lagarul de concentrare. Locuitorii sunt impartiti, fara a se putea opune, in prizonieri si soldati nazisti. Ultimii au fost nevoiti sa invete mai intai sa vorbeasca corect limba germana. Ca profesor cu experienta, Schmecht reuseste sa-i invete pe voluntarii fara vointa sa pronunte corect si cu tacanit german.
Se impart sarcinile, unii se vor travesti in nazisti, altii in deportati, altii se vor ocupa de croirea uniformelor naziste, altii de gasirea si repararea trenului. Dupa ce trenul este cumparat, reparat, impodobit cu svastici, se porneste in marea calatorie. Drumul nu este lipsit de aventuri: nu numai soldatii germani sunt neincrezatori, ci si luptatorii din rezistenta nationala fac ca situatia sa fie mai mult decat periculoasa. Apoi izbucneste in tren comunismul. Tematica exterminarii evreilor a fost preluata intr-un mod inteligent, sensibil si comic.
Filmul este plin de momente comice si suprarealiste care abordeaza dificila tema a Holocaustului si a nazismului intr-o lumina neobisnuita, dar profunda.