Evenimente : Eveniment Online

Those Wonderful Men with Crank | FT Online

La începutul secolului al XX-lea, Vilém Pasparte (Rudolf Hrusínský), un magician ambulant, cutreieră satele Boemiei împreună cu asistenta sa pentru a aduce cu caravana lor proiecții de filme – cel mai năstrușnic truc de magie de la vremea respectivă. Cu toate acestea, visul lui este să deschidă un cinematograf în adevăratul sens al cuvântului. Ajuns la Praga, el se întâlnește cu un vechi prieten care, pe patul de moarte, îi cere lui Pasparte să o ia în grijă pe singura sa fiica, Aloisie, din moment ce urma să rămână orfană. Astfel, cei trei rămân în oraș, la casa văduvei Evzenie, care le închiriază un spațiu pentru proiecțiile de filme, dar și camere pentru locuit. Frumusețea tinerei Aloisie atrage însă toate privirile, iar din invidie, Evzenie o alungă. Așa ajunge în casa lui Jakub Kolenatý, un tânăr fotograf, pasionat de arhitectură și film, personaj inspirat de Jan Kříženecký și interpretat chiar de Jiří Menzel. El este un tânăr idealist, care își dorește, la fel ca Pasparte, popularizarea cinematofragiei ca artă și nu ca simplă distracție.

La prima vedere, filmul este o comedie ce ironizează frivolitatea unui public încă needucat în privința cinematografiei, însă, ca în majoritatea filmelor lui Menzel, în spatele unei aparente detașări se ascunde un subiect mult mai serios. El este la bază un omagiu adus pionierilor filmului în cultura cehă. Chiar dacă numele personajelor au fost schimbate, ele sunt ușor recognoscibile, iar povestea, deși adaptată și transfromată într-o comedie, conține, cu siguranță și urme puternice de adevăr.

Subtitrare disponibilă: engleză
Filmul va putea fi vizionat gratuit aici: https://dafilms.com/film/11605-those-wonderful-men-with-crank

Filmul va putea fi vizionat online, pe platforma DAFilms.com, gratuit pe teritoriul României, timp de 24 de ore, începând cu ora 8:00, în ziua de marți. Pentru a avea acces la filmele din programele Documentary Mondays și Fiction Tuesdays oferite prin DAFilms, este nevoie să vă creați un cont de utilizator.